Σε απόγνωση βρίσκονται οι Σέρβοι αγρότες εξαιτίας της έντονης ξηρασίας, ζητώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης της χώρας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ορισμένες περιοχές της Σερβίας, εξαιτίας της έντονης ξηρασίαςη συγκομιδή ηλίανθου και καλαμποκιού ξεκίνησε νωρίτερα φέτος. Η χώρα πλήττεται για τρίτη συνεχή χρονιά και οι συνέπειες είναι εμφανείς. Η σοδειά του καλαμποκιού αναμένεται να είναι τρεις φορές χαμηλότερη σε σχέση με περύσι.

«Τα περισσότερα φυτά είναι άγονα και ξερά.Δεν έχουν καθόλου καρπό. Νέρο παίρνουμε από τα πηγάδια μας, αλλά δεν φτάνει. Ο ποταμός Krivaja είναι η μόνη λύση. Τα πηγάδια μας έχουν στεγνώσει. Οι καλλιέργειές μας εξαρτώνται αποκλειστικά από το νερό που θα έρθει από τον ουρανό. Πολλοί, ήδη από πέρυσι πουλάνε τα μηχανημάτα τους και την γη τους για να αποπληρώσουν δάνεια» δήλωσε ο αγρότης Τόμισα Βότσιτς.

Αν το κράτος δεν κάνει κάτι, φοβάμαι πως θα πεινάσουμε. Κάτι πρέπει να γίνει. «Πριν από δύο χρόνια, ζητήσαμε από τον δήμο Σουμπότικα να κηρύξει κατάσταση εκτάκτης ανάγκης λόγω ξηρασίας. Δεν έγινε τίποτα. Διαδήλωναμε για δέκα μέρες» υποστηρίζει ο Μίρσλαβ Μάτκοβιτς, εκπρόσωπος των εργατών της Σουμπότικα.

Μέχρι στιγμής οι διαδηλώσεις δεν έχουν οδηγήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η ξηρασία προκαλεί πολιτικές συγκρούσεις. Η περιφερειακή κυβέρνηση δήλωσε πως θα αντιμετωπίσει την ερημοποίηση της περιοχής με την κατασκευή ενος νέου αρδευτικού συστήματος.