Η ανατολική κυβέρνηση της Λιβύης δήλωσε ότι διακόπτει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου από το τέρμιναλ «Ελ Σίντ», εξ αιτίας διαφωνίας με την κυβέρνηση της Τριπόλεως, διά τον έλεγχο της Κεντρικής Λιβυκής Τραπέζης. Η χθεσινή όμως υποχώρηση του πετρελαίου Brent κατά 3,1% , από την κορυφή των 81,11 δολάρια το βαρέλι

 

την περασμένη εβδομάδα, στα78,70 εχθές  και του WTI στα 75,58 αντιστοίχως, δείχνει ότι η αγορά δεν ανησύχησε.

Η Μέση Ανατολή ευρίσκεται στο κατώφλι  γενικεύσεως του πολέμου εν συνεχεία  της προληπτικής επιδρομής 100 μαχητικών αεροπλάνων της Ισραηλινής αεροπορίας κατά των πυραυλικών εγκαταστάσεων  της ΧΕΤΖΟΜΠΟΛΑΧ, στο νότιο  Λίβανο.

Οι δυνάμεις της οργανώσεως αυτής έπληξαν με Ιρανικούς πυραύλους αεροπορική βάση του Ισραήλ αλλά όχι κατοικημένες περιοχές.

Η σοβαρότητα της καταστάσεως δεν προκάλεσε νευρικότητα στη διεθνή αγορά πετρελαίου, παρά την πυρπόληση Ελληνικού πετρελαιοφόρου από τους αντάρτες ΧΟΥΘΙ της Υεμένης, στα νερά της Ερυθράς Θαλάσσης.

Στα τέλη του προηγουμένου μηνός, το Ισραήλ επετέθη στη δυτική Υεμένη, με μαχητική αεροπλάνα που εφοδιάσθησαν από καύσιμα στον αέρα, διευρύνοντας τον πόλεμο στη Γάζα με τους ΧΑΜΑΣ.

Μετά την σύγκρουση του Ισραήλ με τους εκπροσώπους του Ιράν στον Λίβανο, η κατάσταση ηρέμησε προσωρινώς , με  παρέμβαση της Αμερικανικής κυβερνήσεως και του αρχηγού της Πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ πτεράρχου Μπράουν που επεσκέφθη τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, στο Κάϊρο.

Η προσοχή του ΝΑΤΟ έχει στραφεί στην εισβολή του Ουκρανικού στρατού στην Ρωσσία αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον του νέου γ.γ. της συμμαχίας Ολλανδού  Μαρκ Ρούτε έχει απορροφήσει το , υπό Ρωσική διαχείριση,  πυρηνικό εργοστάσιο, στο Ακουγιού της Τουρκίας, επί της Μεσογείου θαλάσσης έναντι της Κύπρου.

Διότι ναι μεν ο Ερντογάν είναι ο «εργοδότης» αλλά το αφεντικό της ΡΩΣΑΤΟΜ, κατασκευάστριας του εργοστασίου, είναι ο Πούτιν. Κι αυτό εμπλέκει την μοναδική Ισλαμική χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, όχι μόνο με τον αντίπαλο, τη Ρωσία αλλά και με το Ισραήλ – πώς θ’ αντιδράσει σ’ άλλη μία Ισλαμική χώρα με πυρηνικές δυνατότητες. (ΣΣ: Το Πακιστάν είναι η άλλη , ελέγχεται όμως από τους Αμερικανούς αλλά οι Τούρκοι έχουν το αντιπυραυλικό Ρωσικό σύστημα S-400).  

Εξ άλλου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγήπ  Ερντογάν συνήψε προσφάτως συμφωνία με την Λιβυκή κυβέρνηση της Τριπόλεως, με την οποία ανελάμβανε τον έλεγχο των πετρελαϊκών εσόδων της χώρας, που διαχειρίζετο μέχρι τούδε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Όταν όμως, ανώτερο στέλεχος της απήχθη απ’ αγνώστους, η Λιβυκή Τράπεζα διάκοψε την λειτουργία της. Έτσι,  τα κέρδη της Τουρκίας από την τυχοδιωκτική ανάμιξη της στη διχασμένη Λιβύη δεν εξσφαλίσθησαν ενώ οι εισαγωγές πετρελαίου στην  Τουρκική αγορά κοστίζουν σήμερον πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πέρυσι, προ της κρίσεως στην λωρίδα της  Γάζας. Ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη τιθασευθεί στην Τουρκία.

Πληροφορίες της αντιπολιτευτικής εφημερίδος «Τζούμαχουριετ» αναφέρουν ότι η Τουρκική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Αμερικανική την αγορά δύο σμηνών μαχητικών  αεροσκαφών F-35 εις αντάλλαγμα παροπλισμού των Ρωσικών αντιπυραύλων  S -400

Γι’ άλλη μία φορά , η πολιτική του Ερντογάν παλινωδεί κι οι δολοπλοκίες του αποδεικνύονται «άνθρακες ο θησαυρός», κατά  Αίσωπον.

Διαβάστε ακόμα