Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται στο θέμα του Great Sea Interconnector, καθώς η ανάδοχος Nexans απέστειλε τελεσίγραφο στον ΑΔΜΗΕ. Πιο συγκεκριμένα, η γαλλική κατασκευάστρια καλωδίων προειδοποιεί πως θα προχωρήσει σε παύση εργασιών άμεσα αν δεν ολοκληρωθούν οι ρυθμιστικές εκκρεμότητες και δεν δοθεί η τελική εντολή εκ μέρους του Διαχειριστή μέχρι την Παρασκευή, 30 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Nexans καταδεικνύει τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ως υπεύθυνη για τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στο έργο. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Great Sea Interconnector αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Μάλιστα, εξαιτίας της γεωπολιτικής κρισιμότητας του έργου, φαίνεται πως η λύση θα προέλθει από τις ηγεσίες των δύο χωρών.

Στην αντίστοιχη ενημέρωσή του προς τις αρμόδιες αρχές των δύο κρατών, ο ΑΔΜΗΕ επίσης επιρρίπτει ευθύνες στη ΡΑΕΚ, εξηγώντας πως οι αποφάσεις των Κύπριων υπευθύνων έχουν καταστήσει το έργο μη βιώσιμο οικονομικά για τους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕΚ έχει αποφασίσει πως η ανάκτηση των δαπανών θα ξεκινήσει το 2030 και όχι το 2025, όταν και υποτίθεται θα ξεκινούσε η λειτουργία του καλωδίου.

Ο Great Sea Interconnector θεωρείται ένα έργο μείζονας σημασίας, καθώς θα έβαζε τέλος στην ενεργειακή απομόνωση του κυπριακού δικτύου, ενισχύοντας την ενεργειακή— και όχι μόνο— ασφάλεια των Κύπριων πολιτών.