Ετσι ονομάζεται ο δήμος Αρριανών, στην Πομακική περιοχή της Θράκης, ως απεκάλυψεν η ΕΣΤΙΑ (*), όπου έγιναν γιορτές και πανηγύρια υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού Τουρκίας, χοροστατούντος, όπως πάντα, του Τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή. Και διερωτήθη η καλή εφημερίδα προς τι η «ολιγωρία»

του ιδικού μας υπουργείου Εξωτερικών, να επιτρέψει την αμφισβήτηση και προσβολή του Θρακικού λαού μέσα στην επικράτεια μας;

Η εξήγηση είναι απλή: Το κομματικό συμφέρον,  για 77.000 ψήφους Τουρκοφώνων, που χειραγωγεί το προξενείο της Κομοτηνής, επικρατεί και δεν επιτρέπει το κλείσιμο του ενός από τα 4  προξενεία που διατηρεί η Τουρκία στην χώρα μας (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη ,Ρόδος και Κομοτηνή) έναντι  τριών των  Ελληνικών στην Τουρκία. Και μόνον η αρχή της ισοδυναμίας θ’ αρκούσε για να κλείσει η «φωλέα εχιδνών» της Κομοτηνής.

Αλλά ως φρονούν οι εκλογομάγειροι των κομμάτων  του λεγομένου «δημοκρατικού τόξου», ο κίνδυνος είναι μην τυχόν οι 77.000 αυτοί ψήφοι μετακινηθούν σέ κάποιο άλλο κόμμα και «βγάλουν κυβέρνηση»! Δηλ. το κομματικό συμφέρον τίθεται υπεράνω του εθνικού!

Οι Ταλεϋρανδίσκοι πάλι λέγουν ότι η Τουρκία ως αντίποινα θα κλείσει το Ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινουπόλεως. Το ξέρουμε αλλά ποια η πολιτική αξία (όχι η ιστορική) ενός προξενείου που ουδέποτε μπόρεσε να προστατεύσει το Ελληνικό στοιχείο στην Κων/λη και να διεκδικήσει τα  ανθρώπινα δικαιώματα του στις «αυτόνομες» νήσους Ίμβρο κι Τένεδο, σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάνης.

Αντίθετα, το Τουρκικό προξενείο στη Κομοτηνή είναι «κάρφος στον οφθαλμό» του Θρακικού λαού που φυλάει τις σύγχρονες Θερμοπύλες της χώρας μας. Και μόνο η ύπαρξη στα μετόπισθεν «πέμπτης Τουρκικής φάλαγγος» θα έφθανε για να τελειώσει επιτέλους η «ολιγωρία» του μεταπολιτευτικού μας κράτους.

«Ολιγωρίαν. Μα τι περιμένουμε λοιπόν;» ο στίχος του ποιητή μας (*). Για 77.000 ψήφους  να χάσουμε την Θράκη;

Αυξήσατε το εκλογικό μέτρον, φίλτατοι, των εισερχομένων στην βουλή κομμάτων απ’ το 3% στο 5%. Ιδού η  λύσις κι η ευκαιρία απ’ το πανηγύρι του «Κοζλουκεμπίρ».

 

(*) Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ ΟΡΩΝ ΟΛΙΓΩΡΙΑΝ υπό Κ.Π.Καβάφη. Πρόκειται για τον Αποστάτη αυτοκράτορα της …Ρώμης (361-363 μ.Χ.).     

(*)Στήλη «Το  Περίπτερο» 28.8.24