Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους «ανεπαρκείς» κλιματικούς στόχους, κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για παραβίαση μιας βασικής παγκόσμιας συμφωνίας. Πιο συγκεκριμένα, οι οργανώσεις CAN Europe και Global Legal Action Network (GLAN) δήλωσαν σε νομικά γραπτά επιχειρήματα προς ένα ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ ότι οι στόχοι του μπλοκ των 27 χωρών για τις εκπομπές από τη γεωργία, τα απόβλητα, τη μικρή βιομηχανία, και τις μεταφορές ήταν «κατάφωρα ανεπαρκείς».

«Οι συνολικές φιλοδοξίες της ΕΕ για το κλίμα παραμένουν ανησυχητικά εκτός πορείας από το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου των κλιματικών συμφωνιών του Παρισιού του 2015», ανέφεραν οι ομάδες σε δήλωσή τους. Η Συμφωνία έθεσε τον φιλόδοξο στόχο του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας παγκοσμίως κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια λεπτή πράξη εξισορρόπησης. Προσπαθεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζει την οργή των αγροτών που λένε ότι οι στόχοι της ΕΕ δυσκολεύουν πολύ τη δουλειά τους. Στις Βρυξέλλες και σε όλη την Ευρώπη έχουν σημειωθεί κυλιόμενες διαμαρτυρίες αγροτών κατά των στόχων του μπλοκ, αλλά ταυτόχρονα οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος ζητούν πιο φιλόδοξους στόχους.

Οι δύο κλιματικές ομάδες άσκησαν κριτική στο πλαίσιο μιας ταχείας αγωγής που κατέθεσαν νωρίτερα φέτος σε κορυφαίο δικαστήριο της ΕΕ. Αναμένεται ακρόαση στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με έδρα το Λουξεμβούργο το επόμενο έτος, με πιθανή απόφαση το 2026, δήλωσαν.

Χρησιμοποιούν μια νομική απόφαση του ξεχωριστού Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -- μέρος του 46μελούς Συμβουλίου της Ευρώπης -- από τον Απρίλιο κατά της Ελβετίας, η οποία, σύμφωνα με το Δικαστήριο, δεν έκανε αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι CAN Europe και GLAN δήλωσαν ότι ο στόχος της ΕΕ για το 2030 να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% με βάση τα επίπεδα του 1990 είναι ανεπαρκής. «Η ΕΕ πρέπει να επιταχύνει τη μείωση των εκπομπών και να επιτύχει τουλάχιστον 65% μείωση έως το 2030, αν θέλει να είναι αξιόπιστος παράγοντας», δήλωσε ο Sven Harmeling, επικεφαλής για το κλίμα στο CAN Europe.

Οι ομάδες ανέφεραν επίσης στην καταγγελία τους ότι θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, να μειώσει τις επιτρεπόμενες εκπομπές για διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας και των μεταφορών. Η Επιτροπή ήθελε και οι 27 χώρες να υποβάλουν τα σχέδιά τους για την επίτευξη της μείωσης των εκπομπών κατά 55% πέρυσι, προτού τα οριστικοποιήσουν τον Ιούνιο του 2024.

Όμως, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023, έλαβε μόνο τα σχέδια 21 χωρών, τα οποία είχαν σοβαρές ελλείψεις και μέχρι την τελική προθεσμία αυτό το καλοκαίρι, η Επιτροπή έλαβε σχέδια μόνο από τέσσερις χώρες: τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, και την Ολλανδία.