Το πετρέλαιο παρέμεινε σταθερό μετά την ανοδική στροφή αργά χθες την Πέμπτη λόγω των θετικών οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ και της επιδείνωσης των διαταραχών του εφοδιασμού στη Λιβύη. Το Brent για τον Οκτώβριο διαπραγματεύτηκε περίπου 80 δολάρια το βαρέλι μετά από άνοδο 1,6% την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ το West Texas Intermediate πέρασε πάνω από τα 76 δολάρια.

 Μια αναθεώρηση των στοιχείων των ΗΠΑ έδειξε ότι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναπτύσσεται με ελαφρώς ισχυρότερο ρυθμό το δεύτερο τρίμηνο από ό,τι είχε αρχικά αναφερθεί, ενισχύοντας το κλίμα. Εν τω μεταξύ, η παραγωγή από τη Λιβύη απειλεί να μειωθεί περαιτέρω αφού μειώθηκε στο μισό αυτή την εβδομάδα λόγω της αυξανόμενης αναταραχής στον παραγωγό του ΟΠΕΚ.

Ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς αργού πετρελαίου εξακολουθεί να είναι έτοιμος για την πρώτη συνεχόμενη μηνιαία απώλειά του φέτος, με την Goldman Sachs Group Inc. και τη Morgan Stanley να είναι οι τελευταίες που μείωσαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές, επικαλούμενες τις απογοητευτικές προοπτικές ζήτησης στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο. Η απειλή να αποκαταστήσει ο ΟΠΕΚ + κάποια προσφορά το τέταρτο τρίμηνο κρέμεται επίσης πάνω από την αγορά.

Οι ενδείξεις του ΟΠΕΚ+ ότι θα αποκαταστήσει κάποια προσφορά όπως είχε προγραμματιστεί είχαν ξαφνιάσει την αγορά, αλλά «ο όμιλος πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει το νέο περιβάλλον της εμβάθυνσης των μακροοικονομικών ανησυχιών και της χαλάρωσης των θεμελιωδών μεγεθών μπροστά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Group Holdings, συμπεριλαμβανομένου του Daniel Hynes. «Ο ΟΠΕΚ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καθυστερήσει τη σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής, εάν θέλει υψηλότερες τιμές».

Ωστόσο, τα χρονικά διαστήματα που παρακολουθούνται ευρέως σηματοδοτούν την ισχύ, με το χάσμα μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων της Brent να αυξάνεται πριν από τη λήξη του συμβολαίου. Ο αριθμός ήταν περισσότερο από 1 δολάριο το βαρέλι σε μια ανοδική, οπισθοδρομική δομή, που είναι περίπου διπλάσιο από τα 56 σεντς το βαρέλι πριν από έναν μήνα.