ΣΜΕ: Γιορτάζει τα 100 Χρόνια του Τιμώντας τους Ορυκτούς Πόρους στη Θεσσαλονίκη στις 2 Οκτωβρίου

ΣΜΕ: Γιορτάζει τα 100 Χρόνια του Τιμώντας τους Ορυκτούς Πόρους στη Θεσσαλονίκη στις 2 Οκτωβρίου
energia.gr
Παρ, 30 Αυγούστου 2024 - 14:20

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, με 100 Χρόνια Συνεισφοράς στη Βιώσιμη Αξιοποίηση των Ορυκτών Πόρων, αναδεικνύει τους Ορυκτούς Πόρους ως Οδηγό στη Νέα Εποχή της Ευρώπης, το ρόλο των γυναικών στην εξόρυξη, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και τις πρώτες ύλες ενώ ταυτόχρονα Προετοιμάζει και Εξορύσσει για το Μέλλον.

Όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος ΔΣ – ΣΜΕ: «Με τη συμπλήρωση των πρώτων 100 χρόνων λειτουργίας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, τα μέλη μας έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται υπερηφάνεια για την ουσιαστική συνεισφορά του κλάδου στην εθνική οικονομία και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες περιόδους. Στην ανατολή του δεύτερου αιώνα δραστηριοποίησης των, οι Ελληνικές Εξορυκτικές Επιχειρήσεις είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τις προκλήσεις του μέλλοντος για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και να προσφέρουν στην Ευρώπη τις κρίσιμες αλλά και τις χρήσιμες πρώτες ύλες που απαιτούνται.»

 

Έτσι η φετινή χρονιά ανακηρύχθηκε Έτος Ορυκτών Πόρων, οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία του ανθρώπου από το ξεκίνημα της ύπαρξης του, και δίνουν το όνομα τους σε μεγάλες ιστορικές περιόδους. Τα ορυκτά είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας ζωή και βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας αξίας για τα περισσότερα από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα.

Η Ελλάδα διαθέτει μία μεγάλη ποικιλία ορυκτών με πολλές χρήσεις στη βιομηχανία και την καθημερινή ζωή και το πλούσιο ορυκτολογικό δυναμικό της είναι  σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της  και  η αξιοποίηση του ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης.

Η ενεργειακή μετάβαση, η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, οι πράσινες και νέες τεχνολογίες είναι όλες δραστηριότητες εντάσεως ζήτησης ορυκτών!

Για αυτό στις 2 Οκτωβρίου 2024 θα βρεθούμε στο Porto Palace στη  Θεσσαλονίκη, στη 5η εκδήλωση των εορταστικών γεγονότων της γενέθλιας χρονιάς του ΣΜΕ.

Θα συζητήσουμε για τα Ορυκτά που είναι «Παντού Γύρω μας!» και πως αυτά συνδέονται και υποστηρίζουν την Πράσινη Μετάβαση καθώς και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ταυτόχρονα θα δούμε από κοντά και θα παρουσιάσουμε το ορυκτολογικό δυναμικό της χώρας και θα αναδείξουμε το ρόλο της εξορυκτικής βιομηχανίας στη πολύ-αναμενόμενη στροφή της ελληνικής οικονομίας σε ένα περισσότερο εξωστρεφές παραγωγικό υπόδειγμα με διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα και υπηρεσίες.  

Εξέχοντες προσκεκλημένοι ομιλητές θα μιλήσουν για την Κλιματική αλλαγή και τα Ορυκτά καθώς και για την Ενεργειακή Μετάβαση και τους Ορυκτούς Πόρους.

Στη 1η Στρογγυλή Τράπεζα εκπρόσωποι της Δημόσιας  Διοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, φορέων της επιχειρηματικότητας και των μελών μας θα συζητήσουν για «Κρίσιμα Ορυκτά και τις προκλήσεις και ευκαιρίες».

Μετά από μία ομιλία για την παραγωγή κρίσιμων ορυκτών στη χώρα μας, η 2η Στρογγυλή Τράπεζα θα φέρει κοντά εκπροσώπους των φορέων επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Ελλάδα, των μελών μας αλλά και συμβούλους της Σαουδικής Αραβίας για φωτίσουν την «Ανάγκη για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο», αναφορές στην κυκλική οικονομία, την αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα και το πέρασμα από την οικονομία των υδρογονανθράκων στις δραστηριότητες των στερεών ορυκτών.

Στο τέλος της εσπερίδας θα ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες με ένα ποτήρι κρασί και με πολλή διάθεση για τη συμβολή σε μία ανοδική και βιώσιμη πορεία της ελληνικής οικονομίας.