Η Ρωσία θα προβεί σε αλλαγές στο δόγμα της σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων λόγω της  δυτικής κλιμάκωσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναφορές στα κρατικά μέσα ενημέρωσης για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ την Κυριακή (1 Σεπτεμβρίου). Το υφιστάμενο πυρηνικό δόγμα, που καθορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, αναφέρει ότι

η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του κράτους.

Ορισμένοι παλαίμαχοι των στρατιωτικών αναλυτών της Ρωσίας έχουν παροτρύνει τον Πούτιν να μειώσει το όριο για την πυρηνική χρήση προκειμένου να «σοβαρέψει» τους εχθρούς της Ρωσίας στη Δύση.

Ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι το πυρηνικό δόγμα είναι ένα «ζωντανό εργαλείο» που μπορεί να αλλάξει, ανάλογα με τα παγκόσμια γεγονότα. Τα σχόλια του Ριαμπκόφ την Κυριακή ήταν η πιο σαφής δήλωση μέχρι στιγμής ότι πράγματι θα υπάρξουν αλλαγές.

«Οι εργασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και υπάρχει σαφής πρόθεση να γίνουν διορθώσεις», ανέφερε ο Ριαμπκόφ σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Είπε ότι η απόφαση «συνδέεται με την πορεία κλιμάκωσης των δυτικών αντιπάλων μας» σε σχέση με τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πληρεξούσιο για να διεξάγει πόλεμο εναντίον της, με στόχο να επιφέρει «στρατηγική ήττα» στη Ρωσία και να τη διασπάσει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους το αρνούνται αυτό, λέγοντας ότι βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε έναν επιθετικό πόλεμο αποικιοκρατικού τύπου από τη Ρωσία.

«Κόκκινες γραμμές»

Ο Πούτιν δήλωσε την πρώτη ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία το 2022 ότι όποιος προσπαθήσει να εμποδίσει τη Ρωσία ή να την απειλήσει θα υποστεί «συνέπειες που δεν έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στην ιστορία σας».

Έκτοτε, έχει προβεί σε μια σειρά από δηλώσεις που η Δύση θεωρεί ως πυρηνικές απειλές, ενώ έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Αυτό δεν έχει αποτρέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από το να εντείνουν τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία με τρόπους που ήταν αδιανόητοι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, μεταξύ άλλων με την προμήθεια αρμάτων μάχης, πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Η Ουκρανία σόκαρε επίσης τη Μόσχα τον περασμένο μήνα με την εισβολή χιλιάδων στρατευμάτων στα δυτικά σύνορά της, την οποία η Ρωσία εξακολουθεί να μάχεται για να αποκρούσει.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η επιχείρηση γελοιοποίησε τις «κόκκινες γραμμές» του Πούτιν. Επίσης, ασκεί έντονες πιέσεις προς τις ΗΠΑ για να του επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει προηγμένα δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Κυριακή ότι η Δύση «το παρατραβάει» και ότι η Ρωσία θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.

Ο Ριαμπκόφ δεν είπε πότε θα είναι έτοιμο το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα. «Ο χρόνος ολοκλήρωσης αυτής της εργασίας είναι ένα μάλλον δύσκολο ζήτημα, δεδομένου ότι μιλάμε για τις πιο σημαντικές πτυχές της διασφάλισης της εθνικής μας ασφάλειας», δήλωσε.

Η Ρωσία διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ο Πούτιν δήλωσε τον Μάρτιο ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο ενός πυρηνικού πολέμου «από στρατιωτικο-τεχνική άποψη».

Είπε, ωστόσο, ότι δεν βλέπει καμία βιασύνη προς την πυρηνική αντιπαράθεση και ότι η Ρωσία δεν αντιμετώπισε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία.

euractiv.gr