Ακόμη, η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 382.75 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα παραμένει κυρίαρχο το φυσικό αέριο με 41,8% για να ακολουθήσουν από απόσταση οι ΑΠΕ με 26,6%. Στις υπόλοιπες πηγές ο λιγνίτης αύξησε το μερίδιό του στο 15,9%, από 14,1% χθες Τρίτη, ενώ οι εισαγωγές συμμετέχουν με 7,7% και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 4%. Τέλος, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 21,961 MWh και οι εισαγωγές στις 14,667 MWh.
Το νέο άλμα των τιμών στην προημερήσια αγορά ηλεκτρισμού του ΕΧΕ σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η τέταρτη πιο ακριβή στην Ευρώπη, μαζί με την Βουλγαρία, αμέσως μετά την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Σερβία (238,27 ευρώ/MWh, 210,20 ευρώ/MWh και 208,46 ευρώ/MWh αντίστοιχα), κάτι που υποδηλώνει, με τη σειρά του, ότι το πρόβλημα των πολύ υψηλών τιμών στον ηλεκτρισμό εντοπίζεται μονίμως στην ΝΑ Ευρώπη. Αιτία για αυτό αποτελούν όπως έχουμε σημειώσει κατ’ επανάληψη στο energia.gr, οι αυξημένες ροές προς την Ουκρανία που καθιστούν ελλειμματικές και συνεπώς πιο ακριβές, τις αγορές της περιοχής.
Προς επίρρωση του ανωτέρω, και παρά το γεγονός ότι και στις αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, οι τιμές είναι «τσιμπημένες», τα επίπεδά τους βρίσκονται σαφώς χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στην περιοχή των Βαλκανίων: Στην Γαλλία η ΤΕΑ βρίσκεται στα 104,69 ευρώ/MWh, στην Γερμανία στα 125,84 ευρώ/MWh και στην Ιβηρική (Ισπανία-Πορτογαλία) στα 95,41 ευρώ/MWh! Mόνον η Ιταλία, από τις αναπτυγμένες αγορές έχει τιμή χονδρικής ρεύματος πλησίον εκείνων στην υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, η ωριαία παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανά καύσιμο, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, διαμορφωνόταν στις 10, σήμερα το πρωί ως εξής: Φυσικό αέριο, 59%, ή 3.566 MWh, λιγνίτης, 25% ή 1.504 MWh και ΑΠΕ μόλις 9%, ή 563 MWh. Σημειώνουμε ότι χθες, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν, Φυσικό αέριο 57%, ή 3.174 MWh, λιγνίτης 22%, ή 1.212 MWh και ΑΠΕ, 18%, ή 991 MWh!
Εν τω μεταξύ, οι υψηλές χονδρεμπορικές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια από τον περασμένο Ιούλιο δεν μοιάζουν να συγκινούν την ΕΕ της οποίας οι αρμόδιες αρχές δεν δίνουν πράσινο φως για την ενεργοποίηση του ειδικού μηχανισμού αντιστάθμισης των αυξήσεων (προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία σε περιπτώσεις περιφερειακής ενεργειακής κρίσης).
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σκυλακάκης σε τηλεοπτικό σταθμό μοιάζει σήμερα πολύ δύσκολο να το αποδεχτεί η Επιτροπή, με αποτέλεσμα να «παίζει» το σενάριο μιας παραλλαγής του μηχανισμού αντιστάθμισης αλα γκρέκα! Επί του παρόντος, και σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε στην Βουλή, ισχύει η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για χρονική περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών, με τα έσοδα που αντλήθηκαν τον πρώτο μήνα να εκτιμώνται στα περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ. Είναι από αυτά τα χρήματα που η κυβέρνηση θα επιδοτήσει στο βαθμό που μπορεί, τους λογαριασμούς των οικιακών καταναλωτών για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο.