Κύπρος: “Μακράς Διαρκείας” Αναμένεται η Συνεδρίαση στο Υπουργικό για τον Great Sea Interconnector - “Κεκλεισμένων των Θυρών” η Χθεσινή Παρουσίαση στο ΚΕΒΕ Από τον Υπ. Ενέργειας

Κύπρος: “Μακράς Διαρκείας” Αναμένεται η Συνεδρίαση στο Υπουργικό για τον Great Sea Interconnector - “Κεκλεισμένων των Θυρών” η Χθεσινή Παρουσίαση στο ΚΕΒΕ Από τον Υπ. Ενέργειας
του Δημήτρη Φάρου
Τετ, 4 Σεπτεμβρίου 2024 - 15:14

Στις 16:00, αντί για τις 09:30, όπως είχε αποφασιστεί αρχικά, θα συνεδριάσει το κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά το οποίο πρόκειται να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, το γνωστό Great Sea Interconnector. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η συζήτηση της πρόταση του Υπουργού Ενέργειας, κ. Γιώργου Παπαναστασίου, για χρηματοδότηση των δαπανών του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή του καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, στη βάση της κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο, εχθές, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία επί του παρόντος

αναφορικά με το τελικό περιεχόμενο του ρυθμιστικού πλαισίου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης.

Το κυπριακό SigmaLive, επικαλούμενο πηγές από την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναφέρει ότι η αλλαγή της ώρας πραγματοποιήθηλε λόγω υποχρεώσεων μελών του Υπουργικού στη Βουλή της Μεγαλονήσου και στις διάφορες επιτροπές που πρέπει να παραστούν. Η αλλαγή κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθώς η συνεδρία ση αναμένεται να είναι μακρά.

Ο λόγος γύρω από την αλλαγή της ώρας αναφέρουν πηγές από το Προεδρικό με τις οποίες συνομίλησε το SigmaLive άπτονται υποχρεώσεων μελών του Υπουργικού στη Βουλή και στις διάφορες επιτροπές που πρέπει να παραστούν. Κρίθηκε αναγκαίο όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές να αλλάξει η ώρα αφού αναμένεται ότι θα είναι μακρά η συνεδρία γύρω από τις εξελίξεις του GSI.

Διευθυντής γραφείου Τύπου Χριστοδουλίδη: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος

Παράλληλα, μιλώντας χθες στο ΡΙΚ ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι η προσπάθεια απ' όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για επίτευξη συμφωνίας είναι σε πλήρη εξέλιξη και συνέστησε λίγη υπομονή, μέχρι να υπάρξει κατάληξη σε οριστικές αποφάσεις. Επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι το πλάνο της κυπριακής κυβέρνησης χωρίζεται σε τρεις πυλώνες και συγκεκριμένα, στην έλευση του φυσικού αερίου, στην ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας και στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τέλος, επισήμανε πως για να καταστεί εφικτή η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, θα πρέπει να υπάρξουν ταυτόχρονα εξελίξεις - και στους τρεις πυλώνες.

Χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων η παρουσίαση του Great Sea Interconnector από τον Υπουργό Ενέργειας

Εξάλλου, όπως σημειώνει το Sigmalive, χθες, κι ενώ υπήρξε δημόσια πρόσκληση από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) για παρουσίαση του έργου από τον Υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Παπαναστασίου, αυτή έγινε χωρίς τελικά την παρουσία δημοσιογράφων.

Τα 125 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα δοθούν σε μια περίοδο 5ετών στο διαχειριστή του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, συνιστούν τη μέγιστη οικονομική έκθεση στην οποία θα βρίσκεται η Κύπρος.

Αυτή ήταν η θέση την οποία μετέφερε, χθες, στο ΚΕΒΕ ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Επιμελητηρίου, Μάριου Τσιακκή.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Κύπρου και αναφερόμενος στο γεωπολιτικό ρίσκο, ο κύριος Τσιακκής ανέφερε πως ο Υπουργός Ενέργειας υπέμνησε το ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και την εμπλοκή του Ισραήλ, θεωρώντας ότι ο κίνδυνος αυτός δεν είναι τόσο μεγάλος.

«Ούτως η άλλως, σε περίπτωση ενός παρόμοιου κινδύνου, η Κύπρος δεν πρόκειται να πληρώσει το κόστος», ήταν η θέση του Υπουργού Ενέργειας, , Εμπορίου και Βιομηχανίας, σύμφωνα πάντα με το γενικό γραμματέα του ΚΕΒΕ.

Αναφορικά με τη διαφαινόμενη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση, ο κύριος Τσιακκής επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σημείωσε ότι αναμένεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επιστολή Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εξάλλου, σύμφωνα με την κυπριακή ιστοσελίδα nomisma.com.cy, τις επιφυλάξεις της για την κατ’ αρχήν συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, εκφράζουν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, μέσω επιστολής που απέστειλε εκ μέρους τους η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τα μέλη της Επιτροπής Ενέργειας θεωρούν πως «μία τέτοια ρύθμιση ισοδυναμεί με έμμεσο τρόπο καταβολής του ποσού αυτού από τους φορολογουμένους, η οποία ταυτόχρονα αντιστρατεύεται την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία ο Κύπριος καταναλωτής δεν θα επωμιστεί οποιοδήποτε κόστος πριν από την έναρξη λειτουργίας του έργου».

Αυτούσια η επιστολή 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Ενεργώντας εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, η οποία συζήτησε σε αριθμό συνεδριών της που πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 29 Αυγούστου 2023 και 28 Αυγούστου 2024 το θέμα που αφορά στην πορεία υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, μέσω του υποθαλάσσιου καλωδίου Great Sea Interconnector, διαβιβάζω τα ακόλουθα:

Η Επιτροπή στη βάση της όλης συζήτησης, όπως και σχετικής πληροφόρησης που περιήλθε σε γνώση της, θεωρεί χρήσιμο να θέσει υπόψη σας τα πιο κάτω ζητήματα πριν από τη λήψη τελικών αποφάσεων ως προς τον περαιτέρω χειρισμό του όλου θέματος:

  1. Την ανάγκη ανάληψης δέσμευσης από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), όπως και από τις κατασκευάστριες εταιρείες ως προς το τελικό κόστος κατασκευής του εν λόγω έργου, το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί εκ των προτέρων ότι δεν θα δύναται να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.
  2. Τη διαβεβαίωση εκ μέρους των πιο πάνω φορέων ότι η κατασκευή του έργου είναι τεχνικά εφικτή και ότι σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο αυτό δεν ολοκληρωθεί, το κόστος που θα προκύψει δεν θα καταβληθεί από τον Κύπριο καταναλωτή.

Εν κατακλείδι, η επιτροπή διατυπώνει έντονες επιφυλάξεις ως προς το ενδεχόμενο λήψης απόφασης από την κυβέρνηση για την καταβολή ποσού ύψους 25 εκατομ. ευρώ, ετησίως, το οποίο θα προέλθει από έσοδα από τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων των ρύπων, από την 1η Ιανουαρίου 2025 και για τα επόμενα πέντε έτη.

Η θέση της επιτροπής είναι ότι μία τέτοια ρύθμιση ισοδυναμεί με έμμεσο τρόπο καταβολής του ποσού αυτού από τους φορολογουμένους, η οποία ταυτόχρονα αντιστρατεύεται την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου, σύμφωνα με την οποία ο Κύπριος καταναλωτής δεν θα επωμιστεί οποιοδήποτε κόστος πριν από την έναρξη λειτουργίας του έργου.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΝΙΤΑΣ

Διαφωνία βουλευτή του ΔΗΚΟ με την αποστολή της επιστολής 

Την διαφωνία του με την αποστολή της επιστολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέλος της Επιτροπής Ενέργειας, Χρύσης Παντελίδης.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, «είναι ένα πράγμα η υποβολή ερωτημάτων προς την εκτελεστική εξουσία, στη βάση των δημοσιευμάτων των ημερών (πράγμα θεμιτό και εύλογο, που όμως δεν έγινε) και είναι άλλο πράγμα η διατύπωση ισχυρισμών, εκτιμήσεων και απόψεων με τον τρόπο και το ύφος που διατυπώνονται στην εν λόγω επιστολή».

«Επί της ουσίας, επαναλαμβάνω πως χρειαζόμαστε και θέλουμε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα (και την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση). Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται από την Κυβέρνηση της Κύπρου αυτές τις ημέρες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και δεν πρέπει να υπονομεύονται για εξυπηρέτηση μικροπολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων».