Η αγορά των πιστώσεων άνθρακα βρίσκεται στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες, μετά από μία σειρά σκανδάλων στον κλάδο. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζει τις επιχειρήσεις ή τις κυβερνήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Αντιθέτως, μία πρόσφατη έκθεση προβλέπει πως η διεθνής αγορά πιστώσεων άνθρακα θα αναπτυχθεί ταχύτατα μέσα στα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας το 1 τρις δολάρια πριν το τέλος της δεκαετίας

Οι πιστώσεις άνθρακα θεωρούνται ένα από τα πιο δημοφιλή και φιλικά-προς-την-επιχειρηματικότητα εργαλεία της πράσινης ατζέντας: Επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις αγοράζουν τις πιστώσεις αυτές, οι οποίες θεωρητικά αντιστοιχούν στις εκπομπές άνθρακα τις οποίες παράγουν. Τα έσοδα από τις πωλήσεις πιστώσεων χρηματοδοτούν πράσινα έργα, μεταξύ αυτών και έργα συλλογής άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι δύο πλευρές προσπαθούν να πετύχουν μία εξισορρόπηση των παραγόμενων ρύπων.

Το σύστημα πιστώσεων άνθρακα έχει δεχθεί αρκετές κριτικές, με τις κατηγορίες να εντείνονται τους τελευταίους μήνες. Αρκετοί κλιματικοί ακτιβιστές πιστεύουν πως οι πιστώσεις είναι απλά ένα οικονομικό εργαλείο ώστε οι μεγάλοι ρυπαντές να κάνουν “πράσινο ξέπλυμα” των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την εκτίμηση των πραγματικών περιβαλλοντικών και οικονομικών αποτελεσμάτων των πιστώσεων άνθρακα. Εντούτοις, το σύστημα αυτό παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλές.


 

Η ανάπτυξη της αγοράς πιστώσεων άνθρακα. Πηγή: MarketsandMarkets.


Σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας MarketsandMarkets, η παγκόσμια αγορά των πιστώσεων άνθρακα θα αναπτυχθεί από τα 414,8 δις δολάρια το 2023 στο 1,6 τρις το 2027. Ένα από τα κεντρικά κίνητρα για αυτή την εντυπωσιακή αύξηση είναι η νέα γενιά κυβερνητικών πολιτικών που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030. Καθώς τα μεγαλύτερα κράτη αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα θα καταφέρουν να περιορίσουν τις πραγματικές εκπομπές των μεγάλων ρυπαντών— όπως η βιομηχανία— και πως απαιτούνται πολύ περισσότεροι πόροι για τις πράσινες επενδύσεις, η αγορά των πιστώσεων αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία.