Η Νέα Απειλή για τις Τιμές του Πετρελαίου; Η Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Νέα Απειλή για τις Τιμές του Πετρελαίου; Η Τεχνητή Νοημοσύνη
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Πεμ, 5 Σεπτεμβρίου 2024 - 08:00

Νέα σύννεφα στον ορίζοντα για τα μέλη του ΟΠΕΚ+ που βλέπουν τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν καθημερινά. Μία νέα έρευνα της Goldman Sachs προβλέπει πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βελτιστοποιήσει τη λειτουργία των περισσότερων οργανισμών, οδηγώντας σε περιορισμό της ενεργειακής σπατάλης, και σε μείωση της ζήτησης πετρελαίου. Το συμπέρασμα αυτό αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα για τα κράτη και τις επιχειρήσεις παραγωγής πετρελαίου, καθώς οι τιμές του καυσίμου συνεχίζουν να υποχωρούν παρά τις γεωπολιτικές πιέσεις

Ακόμα ένα εμπόδιο για τα κράτη που ανήκουν στον ΟΠΕΚ+, τα οποία έχουν αξιοποιήσει μία σειρά μέτρων προκειμένου να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Η νέα έρευνα της Goldman Sachs έρχεται να προστεθεί στις προβλέψεις αρκετών θεσμικών αλλά και ανεξάρτητων αναλυτών που θεωρούν ότι το πετρέλαιο θα συνεχίσει να πέφτει.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα βοηθήσει στη μείωση της ενεργειακής σπατάλης επειδή θα βελτιώσει πολλές από τις ενεργοβόρες λειτουργίες των επιχειρήσεων, όπως τις μεταφορές. Η συμβουλευτική εταιρεία προβλέπει μία αύξηση 25% στην παραγωγικότητα για εκείνους που θα υιοθετήσουν την ΤΝ.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα επιφέρει ένα μέτρια αρνητικό αποτέλεσμα στις τιμές του πετρελαίου, παρά τις εκτιμήσεις ότι οι υποδομές ΤΝ θα αυξήσουν την ενεργειακή ζήτηση.

Συνολικά, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει περίπου το 30% του κόστους μίας νέας σχιστολιθικής εξόρυξης. Υπενθυμίζεται ότι το πετρέλαιο βρίσκεται ήδη σε πτωτική τάση, με τις τιμές του Brent και το WTI να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή του έτους.