Η πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Άμυνας κ. Νίκου Δένδια στην Σαμοθράκη είχε ιστορική αλλά και παρούσα αξία: Αφενός μεν  υπενθύμισε την σφαγή του Ελληνικού πληθυσμού ηβηδόν, κατά την Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821 - σφαγή που όμως δεν ημπόρεσε ν’ αφελληνίσει την νήσο - αφ’ ετέρου δε για να επιβεβαιώσει τα απαράγραπτα δικαιώματα της Ελλάδος εφ’ ενός νησαίου

εδάφους λιγότερο του στρέμματος και ακτογραμμής 35 μέτρων , εις απόστασιν 6 μιλίων βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης , στο Θρακικό πέλαγος και εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδος.

Πρόκειται για την βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδοξέρα, που φαίνεται απ’ το Φεγγάρι, κορυφή του όρους Σάος, υψομέτρου 1611 μ. της Σαμοθράκης. Η ονομασία Ζουράφα αποτελεί παραφθορά της Βενετσιάνικης Usura. Επ’ αυτής υπάρχει Ελληνικός αυτόματος φάρος.

Ο βράχος αποκαλείται από τους Θράκες ψαράδες και «Λαδοξέρα» καθώς κατά καιρούς αναβλύζει από τον βυθό αργό πετρέλαιο - ενδεικτικό υπάρχοντος επιφανειακού κοιτάσματος.

Οι Τούρκοι, ψαράδες κι η ακτοφυλακή τους , επισκέπτονται συχνά την Ζουράφα αλλά τους αντιμετωπίζει ενίοτε το  Λιμενικό μας. Προσπαθούν να αμφισβητήσουν την  Ελληνική κυριαρχία ενώ είναι γνωστό ότι η Συνθήκη της Λωζάννης περιορίζει τα Τουρκικά δικαιώματα στα τρία μίλια από της Ασιατικής ακτής και παραχώρησε στην Τουρκία μόνο τις νήσους Ίμβρο και Τένεδο, που προπολεμικώς είχαν μόνον Ελληνικό πληθυσμό αλλά συν τω χρόνω αφελληνίσθησαν κατά την παγία Τουρκική τακτική.

Επί τη βάσει του Πρακτικού της Βέρνης 1976, μεταξύ Κων/νου Καραμανλή και Ντεμιρέλ δεν επιτρέπονται έρευνες και γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στο Αιγαίον πέλαγος, προτού ρυθμισθεί η υφαλοκρηπίδα κατόπιν συμφωνίας Τουρκίας και Ελλάδος

Η Ζουράφα ήλθε στην επικαιρότητα όταν ο υπουργός Ενέργειας του Πασόκ Αναστάσιος Πεπονής κρατικοποίησε την εταιρεία Πετρελαίων Β. Αιγαίου , πρώην ΩΣΕΑΝΙΚ το 1981, που είχε δικαιώματα ερεύνης στο Θρακικό πέλαγος (Μπάμπουρας). Οι Τούρκοι αιδωσίμως τότε εσιώπησαν. Σήμερα φωνασκούν όταν κατ’ όναρ την ενθυμούνται.

Είναι , εν τούτοις , σημαντική η γεωπολιτική σημασία μικρών νησαίων εδαφών σήμερα λόγω της ΑΟΖ που τους αναγνωρίζει η διεθνής σύμβαση UCLOS του 1982 που έχουν υπογράψει 169 χώρες των Ηνωμένων εθνών. Βράχοι όμως, ως η Ζουράφα , που δεν μπορούν να συντηρήσουν ανθρώπινη ζωή,  εξηρέθησαν (άρθρον 121) και δεν τους αναγνωρίζονται δικαιώματα ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδος.

Εις ανάλογο περίπτωσιν, Ιάπωνες ανασυνέθεσαν  ένα βράχο στην Ιαπωνική Θάλασσα ως νησαίο έδαφος κι οι Κινέζοι κατασκεύασαν ολόκληρη ναυτική βάση επάνω σ’ ένα ύφαλο στην Νότια Κινεζική θάλασσα. Εμείς για να μην φανεί ότι αδιαφορούμε για την Ζουράφα , καλόν θα ήταν να εγκαταστήσουμε μεγάλη ανεμογεννήτρια (*) , εναλλασσόμενου ρεύματος της ΔΕΗ, πού επιδοτούμενη, να συνδέεται  με την Σαμοθράκη μέχρις ότου  καταργηθεί το κατάπτυστο Πρακτικό της Βέρνης, που δεν επιτρέπει στην Ελλάδα αξιοποίηση Αιγαιακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Κώστας Κόλμερ   

(*) Η Τουρκία έχει εγκαταστήσει εκατοντάδες ανεμογεννήτριες στα παράλια απέναντι από την Χίο και τις Οινούσες.