Κύπρος: Άγονος και ο Δεύτερος Διαγωνισμός για την Αξιολόγηση της Μελέτης Κόστους Οφέλους για τον GSI

Κύπρος: Άγονος και ο Δεύτερος Διαγωνισμός για την Αξιολόγηση της Μελέτης Κόστους Οφέλους για τον GSI
energia.gr
Σαβ, 7 Σεπτεμβρίου 2024 - 16:19

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι έληξε και ο δεύτερος διαγωνισμός που προκήρυξε το υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιλογή οίκου που θα αξιολογήσει τη μελέτη κόστους-οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου και στην οποία έχει αποδώσει μεγάλη σημασία ώστε να εδράσει τις αντιρρήσεις της για το κόστος του έργου

Όπως μεταδίδει το κυπριακό inbusinessnews, επικαλούμενο τις πληροφορίες αποσφράγισης που δημοσιεύθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου, eProcurement, ενδιαφέρον για αξιολόγηση της μελέτης επέδειξε και αυτή τη φορά μόνο μία εταιρεία.

Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που επέδειξε ενδιαφέρον και στον προηγούμενο διαγωνισμό, την DNV AS, Dubai Branch, η οποία υπέβαλε προσφορά ύψους €44.750, το οποίο, μάλιστα, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης προσφοράς.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για εξεύρεση οίκου που θα αξιολογήσει τη μελέτη κόστους-οφέλους για τον Great Sea Interconnector προκηρύχθηκε στις 16 Αυγούστου και παρότι αρχικά θα διαρκούσε για δύο εβδομάδες, εντούτοις, η διάρκεια του παρατάθηκε για μία βδομάδα και συγκεκριμένα για σήμερα.

Γιατί προκηρύχθηκε και δεύτερος διαγωνισμός

Η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού κρίθηκε απαραίτητη, καθώς η DNV AS δεν είχε ανταποκριθεί σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις που της τέθηκαν από το υπουργείο Ενέργειας εντός χρονικού διαστήματος που είχε καθοριστεί. Σε σχέση, δε, με τον πρώτο διαγωνισμό, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης που καθορίστηκε με τον νέο διαγωνισμό, ήταν σχεδόν υπερδιπλάσια, αφού το ποσό αυξήθηκε από τις €45.000 στις €80.000.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του InBusinessNews, η αύξηση της εκτιμώμενης αξίας της προσφοράς είχε κριθεί αναγκαία με στόχο να δοθεί ένα επιπρόσθετο κίνητρο σε περισσότερους φορείς να υποβάλουν προσφορές και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Εκ του αποτελέσματος, ωστόσο, το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε ήταν ουσιαστικά μηδαμινό, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει το υπουργείο Ενέργειας σε περίπτωση που θα προχωρήσει και με τρίτο διαγωνισμό εάν απορριφθεί και η νέα προσφορά της DNV AS, Dubai Branch.

Η ΕΤΕπ ζητά επιβεβαίωση στοιχείων της μελέτης

Αξίζει να σημειωθεί πως, η μελέτη κόστους-οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, έχει υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπου έχουν ζητηθεί επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων της.

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε χθες (6/9) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά την κατακύρωση προσφοράς σε εμπειρογνώμονα βρίσκεται σε εξέλιξη.

 «Είναι στη διαδικασία, από το καλοκαίρι δεν είχε καταστεί εφικτή η κατακύρωση της προσφοράς του εμπειρογνώμονα που θα μπορέσει να προχωρήσει. Είναι, όμως, σε διαδικασίες προσφορών και κατακύρωσης για να γίνει και η δική μας μελέτη το συντομότερο δυνατόν», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι η μελέτη αφορά το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο ή όχι της ηλεκτρικής διασύνδεσης.