Ακόμα ένα πλήγμα για την αγορά πιστώσεων άνθρακα, καθώς οι Γερμανικές αρχές αμφισβητούν την εγκυρότητα πιστώσεων που αγγίζουν τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, οι ύποπτες πιστώσεις άνθρακα προέρχονται από τηνΚίνα και αφορούν σε ρύπους πρώτης παραγωγικής διαδικασίας (upstream emission reductions). Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, οι καταγγελίες ενός πληροφοριοδότη τον Ιανουάριο είχαν οδηγήσει στο άνοιγμα μίας έρευνας σχετικά με την εγκυρότητα των πιστώσεων άνθρακα σε 21 πράσινα έργα στηνΚίνα. Οι Γερμανοί προσέλαβαν ένα διεθνές δικηγορικό γραφείο για επιτόπιες έρευνες

στις σχετικές υποδομές προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία που δεν είναι διαθέσιμα μέσω της σύγχρονηςτεχνολογίας. Ωστόσο, μόλις 5 έργα επέτρεψαν στους ερευνητές να έχουν ανοιχτή πρόσβαση.

Ως εκ τούτου, 8 από τα 21 έργα έχουν ήδη απορριφθεί. Σε 7 έργα καταγράφηκαν σημαντικές νομικές και τεχνικές παρατυπίες, ενώ το τελευταίο έργο ξεκίνησε πρόωρα και ενάντια στους κανονισμούς. Οι πιστώσεις άνθρακα αυτών των έργων, πουσυνολικάφτάνουντις 215.000 δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορήσουνστην αγορά. Οιγερμανικές αρχές αναμένουν τα δεδομένα για τα υπόλοιπα 13 έργα προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσοείναι έγκυρα.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές, κάθε πίστωση άνθρακα πωλείται περί τα 85 δολάρια. Οι αγοραστές αυτώντων πιστώσεων ουσιαστικά χρηματοδοτούν πράσινα έργα ισοσταθμίζοντας θεωρητικά τις δικές τους εκπομπές CO2. Πολλές κυβερνήσεις ευελπιστούν ότι οι πιστώσεις άνθρακα θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στις επενδύσεις που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, ενώ οι ρυπογονες επιχειρήσεις μπορούν να διαφημίζουν ότι μείωσαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

 Εντούτοιςμία σειρά προσφάτων σκανδάλων έχει αναδείξει τα γκρίζα σημεία της αγοράς πιστώσεων άνθρακα, με αρκετούς αναλυτές και ακτιβιστές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματικότητά τους.