Ρωσία: Αναθεωρεί προς τα Πάνω τις Προβλέψεις για Έσοδα από Εξαγωγές Αργού και Φ. Αερίου το ’24

Ρωσία: Αναθεωρεί προς τα Πάνω τις Προβλέψεις για  Έσοδα από Εξαγωγές Αργού και Φ. Αερίου το ’24
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Δευ, 9 Σεπτεμβρίου 2024 - 09:10

Ανοδικά αναθεώρησε το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας τις προβλέψεις του για το 2024 όσον αφορά τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 17,4 δισ. δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμησή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters, η αξία των πωλήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς το εξωτερικού, που αποτελούν βασική πηγή εσόδων για τον προϋπολογισμό της, θα ανέλθουν σε 239,7 δισ. δολάρια χάρη σε μια πιο θετική προοπτική τιμών

Αυτό αναφέρει έγγραφο που είδε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Οι βελτιωμένες αυτές προσδοκίες για τις ρωσικές επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου υπογραμμίζουν την αναποτελεσματικότητα των μέσων με τα οποία η Δύση επιδίωξε, με μεγάλη ένταση, να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στη ρωσική οικονομία μέσω πρωτοφανών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ανώτατων ορίων τιμών πετρελαίου και περιορισμών στις εισαγωγές, λόγω του εισβολής στην Ουκρανία.

Το έγγραφο που επικαλείται το Reuters αναφέρει ότι οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου αυξάνονται σε 239,9 εκατ. μετρικούς τόνους (4,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα) φέτος έναντι 238,3 εκατ. τόνων το 2023. Το υπουργείο Οικονομίας αναμένει επίσης ότι η μέση τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος στα 70 δολάρια το βαρέλι, μια ανοδική αναθεώρηση κατά 5 δολ. σε σχέση με την εκτίμηση του Απριλίου. Η εκτίμηση είναι αυξημένη και σε σχέση με τα επίπεδα των 64,5 δολ.  του 2023 καθώς και σε σχέση με το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε από τη Δύση.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναθεωρήθηκαν επίσης προς τα πάνω, όσον αφορά τις πωλήσεις τόσο  προς την Ευρώπη όσο και προς την Κίνα. Η Ρωσία έχει καταφέρει να εκτρέψει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της από την αγορά της Ευρώπης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ενισχύοντας το εμπόριο με την Κίνα και την Ινδία.

Οι αναθεωρήσεις σημαίνουν , ουσιαστικά, υψηλότερα έσοδα για τη Ρωσία. Η είσπραξη σχεδόν 240 δις δολαρίων από εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου φέτος θα αντιπροσωπεύει αύξηση 13 δις δολαρίων σε σχέση με το 2023. Η πρόβλεψη του ρωσικού Υπουργείου Οικονομίας ήταν αυξημένη και για τα έσοδα του 2025, στα 236,5 δις δολάρια, έναντι 226,2 δις δολαρίων στην προηγούμενη πρόβλεψη.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του την περασμένη Πέμπτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε τονίσει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποτύχει χωρίς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Ειδικότερα, μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στην ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να συνεχίσει να διοχετεύει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η Ρωσία δεν μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο να διατηρήσει τη συμφωνία διαμετακόμισης που λήγει στο τέλος του έτους.

Προβλέψεις για Πτώση στην Παραγωγή Πετρελαίου

Η Ρωσία αναμένει ότι η παραγωγή φυσικού αερίου θα αυξάνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2030, το όριο των σημερινών προβλέψεων, ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας της χώρας αναθεώρησε προς τα κάτω τις προσδοκίες τόσο για την παραγωγή πετρελαίου όσο και για τον συνολικό όγκο των εξαγωγών ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία συμμετέχει στις προσπάθειες, υπό την ηγεσία του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου με στόχο τη στήριξη της ασταθούς αγοράς του καυσίμου.

Βάσει επικαιροποιημένων εκτιμήσεων, η ρωσική παραγωγή πετρελαίου φαίνεται ότι θα μειωθεί εφέτος σε 521,3 εκατ. από 529,6 εκατ. τόνους το 2023 και κατά 1,7 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση. Οι προοπτικές για την παραγωγή πετρελαίου του 2025 μειώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας, με την παραγωγή να προβλέπεται ότι θα πέσει περαιτέρω στους 518,6 εκατ. τόνους, μείωση 11,4 εκατ. τόνων σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη.