ΗΠΑ: Πώς το Λόμπι της Ηλιακής Ενέργειας Υπονομεύει τους Δασμούς Εναντίον της Κίνας

ΗΠΑ: Πώς το Λόμπι της Ηλιακής Ενέργειας Υπονομεύει τους Δασμούς Εναντίον της Κίνας
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 11 Σεπτεμβρίου 2024 - 08:11

Αν υπάρχει ένα κοινό ανάμεσα στις θητείες Τραμπ και Μπάϊντεν, είναι η επιβολή δασμών εναντίον της Κίνας. Παρά το χάσμα που χωρίζει τους (πρώην) αντιπάλους, και οι δύο συμφωνούν σε μία προσέγγιση προστατευτισμού έναντι της Κίνας, ειδικά στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Ένας από τους τομείς που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα όσον αφορά στους δασμούς 

είναι η ηλιακή ενέργεια, και ειδικότερα τα ηλιακά πάνελ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτής της πολυετούς πολιτικής θεωρούνται κατά πολλούς αναποτελεσματικά.

Καταρχάς, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει μία πραγματικότητα: Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας δεν είναι μονολιθικός, αλλά αντιθέτως υπάρχουν επιχειρήσεις με διαφορετικά συμφέροντα. Για παράδειγμα, οι κατασκευαστές φωτοβολταϊκών πάνελ επιθυμούν να περιορίσουν τις φθηνότερες κινεζικές εισαγωγές, καθώς η πτώση των τιμών του καθιστά μη ανταγωνιστικούς. Από την άλλη πλευρά, οι διαχειριστές ηλιακών εγκαταστάσεων καλωσορίζουν τη μείωση τιμών στα φωτοβολταϊκά πάνελ καθώς αυτό σημαίνει μειωμένο κόστος στις επενδύσεις τους και ελκυστικότερες τιμές για τους τελικούς καταναλωτές. Απόρροια αυτών των αντίθετων προτιμήσεων είναι πως μία πλευρά πιέζει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για επιβολή δασμών, ενώ μία άλλη πιέζει για την άμβλυνση ή και την κατάργησή τους.

Η εξέλιξη των τιμών των ηλιακών πάνελ σε δολάρια ανά watt. Πηγή: JMHPower.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δασμών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους αμερικάνους κατασκευαστές ηλιακών πάνελ. Παρά τους αυξανόμενους δασμούς,οι κινέζοι κατασκευαστές βρίσκουν τρόπους να τους παρακάμψουν. Μία από τις τακτικές τους είναι η μεταφορά των γραμμών παραγωγής από την Κίνα σε γειτονικά κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας. Αυτό επιτρέπει σε κινεζικά προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί σε τρίτα κράτη να εισέρχονται στις ΗΠΑ χωρίς περιορισμούς. Παράλληλα, ορισμένοι κινέζοι κατασκευαστές είναι διατεθειμένοι να ανοίξουν εργοστάσια στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Αμερικανικό Κογκρέσο ερευνά αυτές τις πρακτικές και αναμένεται να λάβει μέτρα μέσα στους επόμενους μήνες.

Εντούτοις, το πρόβλημα των αμερικανών παραγωγών δεν θα λυθεί άμεσα. Αρκετοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα οικονομικής βιωσιμότητας, με ορισμένους να ακυρώνουν επενδύσεις. Μεσομακροπρόθεσμα, η συρρίκνωση της αμερικανικής παραγωγής φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να οδηγήσει σε μονοπώλιο— η Κίνα ήδη κατασκευάζει το 80% των πάνελ παγκοσμίως— προκαλώντας ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών εντέλει. Κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε μόνο την τσέπη των αμερικανών καταναλωτών, αλλά θα καθυστερούσε και τους στόχους της πράσινης μετάβασης. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως τα κινεζικά ηλιακά πάνελ έχουν μεν στόχο να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα, αλλά δεν αποτελούν πράσινα προϊόντα. Αυτό διότι παράγονται σε εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα και μεταφέρονται σε πλοία που καίνε μαζούτ. Επομένως, το πραγματικό αποτύπωμα άνθρακα είναι αρκετά υψηλότερο.