Οι διεθνείς αγορές βιώνουν μία μεταστροφή των επενδυτών προς την πυρηνική ενέργεια. Για δεκαετίες, οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με το μέλλον του συγκεκριμένου κλάδου. Εντούτοις, η εξέλιξη της ενεργειακής μετάβασης αναδεικνύει ένα πολύ πιο αισιόδοξο σενάριο για τις πυρηνικές υποδομές. Ως αργή αλλά σταθερή μπορεί να χαρακτηριστεί η αλλαγή στάσης των επενδυτών έναντι στην πυρηνική ενέργεια. Έχοντας μία εξαιρετικά αρνητική φήμη για πολλές δεκαετίες, η πυρηνική ενέργεια αρχίζει να αναβαθμίζεται

στα μάτια πολλών πολιτικών και επενδυτών. Ο λόγος για αυτή τη μεταστροφή είναι το συμπέρασμα πως η πυρηνική ενέργεια είναι η καλύτερη εναλλακτική μορφή ενέργειας κατά τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης. Ως εκ τούτου, αρκετές κυβερνήσεις μεταφέρουν τα πυρηνικά έργα στην κορυφή της ενεργειακής τους ατζέντας.

Αναπόφευκτα, οι επενδυτές ακολουθούν αυτή την τάση. Για αρκετούς επενδυτικούς γίγαντες, όπως η Blackrock, η πυρηνική ενέργεια είναι το κλειδί για τη νέα τεχνολογική επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι εγκαταστάσεις ΤΝ είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες και απαιτούν σημαντικές ενεργειακές υποδομές για να λειτουργήσουν. Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να προσφέρει την ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών άνθρακα και την εγγυημένη παροχή ασχέτως καιρού.

 

Οι μετοχές που σχετίζονται με την πυρηνική ενέργεια είχαν καλύτερα αποτελέσματα. Πηγή: Bloomberg.

 

Ωστόσο, δεν λείπουν οι αντιδράσεις. Πολλοί αναλυτές και ακτιβιστές συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την πυρηνική ενέργεια, όχι μόνο ως προς την ασφάλειά τους, αλλά και προς το πραγματικό περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους. Φυσικά, δεν πρέπει κανείς να υποτιμά και τη διαχρονική καχυποψία των πολιτών έναντι της πυρηνικής ενέργειας. Παράλληλα, η κατασκευή των παραδοσιακών πυρηνικών εργοστασίων είναι παραμένει ακριβή και χρονοβόρα, ειδικά σε σύγκριση με τις ΑΠΕ. Η ανάπτυξη νέων πυρηνικών τεχνολογιών που θα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια και φθηνότερη ενέργεια οφείλει να αποτελέσει προτεραιότητα για κυβερνήσεις και επενδυτές.