Πτώση των Τιμών του Αργού Εν Μέσω Υψηλών Αποθεμάτων & Χαμηλής Ζήτησης Προβλέπουν οι Διεθνείς Οίκοι

Πτώση των Τιμών του Αργού Εν Μέσω Υψηλών Αποθεμάτων & Χαμηλής Ζήτησης Προβλέπουν οι Διεθνείς Οίκοι
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 13 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:00

Διορθώνουν ανοδικά, για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι τιμές του αργού πετρελαίου και διακόπτουν ένα σερί πτώσης τους που διήρκεσε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Στις 19:00 ώρα Ελλάδος η τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα ενισχύεται σε ποσοστό πέριξ του 1%, στη ζώνη διακύμανσης μεταξύ 72,50-72,60 δολαρίων ανά βαρέλι. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της τροχιάς που ακολουθεί η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας, WTI (69,60 δολάρια ανά βαρέλι στο σχεδόν +1,0%).

Ωστόσο, αυτή η άνοδος των τιμών θα μπορούσε κάλλιστα να αντιστραφεί καθώς οι πετρελαιοπαραγωγοί του Κόλπου του Μεξικού αρχίζουν να θέτουν σε λειτουργία της εγκαταστάσεις τους μετά τον τυφώνα Francine που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το 42% της παραγωγής του Κόλπου, που αντιστοιχεί σε περίπου 730.000 βαρέλια ημερησίως (ή 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως σύμφωνα με αναλυτές της UBS) και στηρίζει τις τιμές.

Όσον αφορά στη ζήτηση για μαύρο χρυσό, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της, και την που τοποθετεί πλέον στα 900.000 βαρέλια ημερησίως. Ο ΔΟΕ επικαλέστηκε την ασθενέστερη ζήτηση στην Κίνα ως λόγο για αυτή την αναθεώρηση.

Ακόμη, οι τιμές του πετρελαίου στηρίχτηκαν τα τελευταία 24ωρα από τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προβεί σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της κατά την επόμενη συνεδρίασή της, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η ασθενέστερη του αναμενόμενου ζήτηση για πετρέλαιο θα αποφέρει πλεόνασμα τα επόμενα πέντε τρίμηνα, σύμφωνα με την Macquarie.

Η τράπεζα αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή της για την τιμή του Brent κατά 2 δολάρια ανά βαρέλι, στα 80 δολάρια για το υπόλοιπο του 2024, ενώ η πρόβλεψή της για την αμερικανική ποικιλία WTI είναι ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 75 δολάρια ανά βαρέλι για το υπόλοιπο του έτους.  

Επίσης, η αγορά αναμένει να υπάρξει σοβαρό πλεόνασμα πετρελαίου το επόμενο έτος, 2025, καθώς η προσφορά εκτός του ΟPEC+ θα αυξηθεί υπό το φως μιας χλιαρής αύξησης της ζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι το διεθνές καρτέλ θα μπορούσε, ενδεχομένως, να αποστεί της ανάγκης να χαλαρώσει την πολιτική του για περικοπές της παραγωγής, σύμφωνα με την τράπεζα.

Αλλά και άλλες τράπεζες της Wall Street μείωσαν επίσης πρόσφατα τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του πετρελαίου, για τους ίδιους λόγους ( ασθενέστερη ζήτηση στην Κίνα, υψηλά αποθέματα και αυξανόμενη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ). Είναι ενδεικτικό ότι οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν τώρα εύρος τιμών για το Brent στα 70-85 δολάρια ανά βαρέλι. Σε αντίστοιχη πρόβλεψη προέβη και η Morgan Stanley.