Κίνα: Ξεκίνησε η Κατασκευή Μεγάλου Σταθμού Αποθήκευσης Ενέργειας Μεγάλης Κλίμακας στην Έρημο Ούλαν Μπου

Κίνα: Ξεκίνησε η Κατασκευή Μεγάλου Σταθμού Αποθήκευσης Ενέργειας Μεγάλης Κλίμακας στην Έρημο Ούλαν Μπου
energia.gr
Παρ, 13 Σεπτεμβρίου 2024 - 19:52

Η επενδυτική εταιρία Inner Mongolia Energy Investment Group Co. Ltd άρχισε την κατασκευή ενός σταθμού αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην έρημο Ούλαν Μπου, την όγδοη μεγαλύτερη στην Κίνα, με στόχο την καλύτερη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας από νέες ενεργειακές πηγές, αλλά και την αναβάθμιση των διασυνδέσεων του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει μεταφορική ικανότητα 605.000 κιλοβάτ, ενώ πρόκειται για τον μεγαλύτερο σταθμό ενεργειακής αποθήκευσης που τελεί υπό κατασκευή στην Κίνα, εδραιώνοντας τη σταθερή μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκές διατάξεις στο δίκτυο διανομής.

Σύμφωνα με το γραφείο ενέργειας της Αυτόνομης Περιφέρειας Εσωτερικής Μογγολίας στα βόρεια της Κίνας, πέρα από το οικονομικό όφελος της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, η νέα εγκατάσταση αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας έχει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη καταπολεμώντας την ερημοποίηση.

Το πρόγραμμα κατασκευής του ενεργειακού σταθμού έχει οικονομικό κόστος 2,1 δισεκατομμυρίων γιουάν (270 εκατομμυρίων ευρώ) ενώ αναμένεται ότι θα έχει συνδεθεί στο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Ηλιακό δυναμικό

Η έρημος Ουλάν Μπου εκτείνεται σε 1 εκατομμύριο εκτάρια και το ένα τρίτο περίπου της έκτασής της κατανέμεται στην κομητεία Ντενγκκού της πόλης Μπαγιαννούρ. Η πόλη αυτή διαθέτει πλούσιο ηλιακό δυναμικό άνω των 3.000 ωρών ετησίως, αναφέρει το πρακτορείο Xinhua.

Ο σταθμός αποθήκευσης ενέργειας που κατασκευάστηκε στο Dengkou διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής 3,16 δισεκατομμυρίων kWh ηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 2,75 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί οικολογική επεξεργασία περίπου 44.600 mu αμμώδους έκτασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua