Πολλά από τα κορυφαία κέντρα σκέψης εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. που κυριαρχούν στα μέσα ενημέρωσης με αναφορές στον πόλεμο της Ουκρανίας και χρηματοδοτούνται από την αμυντική βιομηχανία, αποκρύπτουν, ότι πολλά από τα όπλα που συνιστούν να δοθούν στην Ουκρανία είναι κατασκευασμένα από τους χρηματοδότες τους

Εν ολίγοις, όταν ακούτε έναν μελετητή δεξαμενής σκέψης να σχολιάζει τον πόλεμο της Ουκρανίας, το πιθανότερο είναι ότι ακούτε κάποιον του οποίου ο εργοδότης χρηματοδοτείται από εκείνους που επωφελούνται από τον πόλεμο, αλλά πιθανότατα δεν θα το μάθετε ποτέ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 78 τοις εκατό των κορυφαίων δεξαμενών σκέψης εξωτερικής πολιτικής στις ΗΠΑ, λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Πεντάγωνο ή τους εργολάβους του.

Ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζουν τα think tanks στην καθοδήγηση της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν εξηγήθηκε καλύτερα από κανέναν άλλον, παρά από το χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσο ενημέρωσης “Voice of America”, το οποίο σε αναφορά του αναφέρει: «Υπάρχουν περισσότερες από 1800 δεξαμενές σκέψης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 400 εδρεύουν στην Ουάσιγκτον. Τέτοιοι θεσμοί έχουν επικριθεί στο παρελθόν για την τεράστια επιρροή τους στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ. Πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και την πολιτική, είχαν ως αφετηρία τις αίθουσες αυτών των ιδρυμάτων».

Εκτός από την επιρροή στη δημόσια πολιτική, τέτοιοι θεσμοί αποτελούν συχνά χώρο εκπαίδευσης για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ερείσματα στα μέσα ενημέρωσης ή στους διαδρόμους εξουσίας. Στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις προέρχονταν όλοι από δεξαμενές σκέψης της Ουάσιγκτον.

(η συνέχεια στο slpress.gr)

*Ο Γiώργος Βενέτης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες. Είναι και απόφοιτος του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Paul Valery Montpellier III - Arts et Lettres-Langues et Sciences Humaines. Ομιλεί Γαλλικά και Αγγλικά. Στα ενδιαφέροντά του είναι η Γεωπολιτική και η Ιστορία.