Απεφεύχθη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κι η Αγγλία δεν συνεφώνησαν με την Ουκρανία, για την χρησιμοποίηση των μακράς ακτίνος δράσεως πυραύλων StormShadow, κατά της Ρωσίας. Στην περίπτωση εγκρίσεως, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαδίμηρος Πούτιν απείλησε επίθεση κατά χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, που θα σήμαινε την απαρχή του τρίτου παγκοσμίου πολέμου

εξ αιτίας του άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής συμφωνίας περί αμοιβαιότητος υποστηρίξεως της πληττόμενης, συμμάχου χώρας.

Εν τούτοις, το αδιέξοδον στον πόλεμο της Ουκρανίας παραμένει κι αν δεν αντιμετωπισθεί συντόμως με διαπραγματεύσεις, θα φέρει όλο και πιο κοντά την απ’ ευθείας αναμέτρηση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

Η ανταλλαγή εκατέρωθεν 103 αιχμαλώτων είναι ένα βήμα για συνδιαλλαγή των δύο εμπολέμων , Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά δεν αρκεί. Επιβάλλεται μετά τριετή αγώνα, η εξεύρεση λύσεως προτού οι εξελίξεις καταστούν ανεξέλεγκτες. Οι μνήμες του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και του δευτέρου προσφέρουν αναπόφευκτα παραδείγματα.

Εν τω μεταξύ, οι παραπλήσιες ζημίες του πολέμου δεν λείπουν: Εκτός από την απειλή δολιοφθορών στην Βρετανία, η προσέγγιση της Ρωσίας με την Βόρειο Κορέα και το Ιράν γίνεται στενότερη ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση ισχυροποιούνται οι επιφυλάξεις υποστηρίξεως της Ουκρανίας απ’ την Ουγγαρία και εμμέσως, από την Πολωνία, η οποίαυποφέρει με την εισροή Ουκρανών προσφύγων που προσπαθούν ν’ αποφύγουν τα δεινά του παρατεινομένου πολέμου. Οι πιέσεις του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα εντείνονται να παράσχει όπλα στην Ουκρανία που της είναι απαραίτητα για την υποθάρρυνση των Αιγαιακών απειλών της Τουρκίας («Γαλάζια Πατρίδα» κι άλλα ηχηρά… σπαραξικάρδια των Τούρκων θαλασσόλυκων).

Πρόγνωση: εάν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές του Νοεμβρίου – πράγμα μάλλον απίθανο - ένας πυρηνικός πόλεμος δεν αποκλείεται.