Με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, το Μπακού δημοσίευσε σήμερα τους στόχους του για το COP29. Ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών παραμένουν, με αρκετούς αναλυτές να ανησυχούν για την επιτυχία της φετινής Συνδιάσκεψης για το Κλίμα

Ο φετινός οικοδεσπότης του COP, το Αζεμπαϊτζάν ανακοίνωσε την ατζέντα του για τη διεθνή συνάντηση που θα φιλοξενήσει εκατοντάδες απεσταλμένους από κράτη, επιχειρήσεις, και ΜΚΟ. Η βασική προτεραιότητα του Μπακού είναι η συμφωνία για έναν ετήσιο χρηματοδοτικό στόχο εκ μέρους των πλουσιότερων κρατών ώστε να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει η πιο “καυτή πατάτα” του COP29, με τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να συμμετέχουν σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες ώστε να καταλήξουν στο πώς θα διαχειριστούν το θέμα. Η προεδρία του COP έχει προτείνει μία σειρά διαφορετικών προσεγγίσεων ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες, μεταξύ αυτών και ένα εθελοντικό ταμείο με προσφορές από τα κράτη και τις επιχειρήσεις που παράγουν ορυκτά καύσιμα, καθώς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον περιβαλλοντικό τομέα. Ωστόσο, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει διεθνής συναίνεση.

Πέραν της χρηματοδότησης, το Μπακού έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση της παγκόσμιας ισχύος για την αποθήκευση ενέργειας, εξαπλασιάζοντας την αποθηκευτική ικανότητα του 2022 και φτάνοντας τα 1500 GW μέχρι το 2030. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει μαζικές επενδύσεις στην αναβάθμιση των ενεργειακών δικτύων.

Επιπροσθέτως, το Μπακού στοχεύει στη διαμόρφωση ενός διεθνούς πλαισίου για την αγορά καθαρού υδρογόνου, έναν τομέα ΑΠΕ που παραμένει αναξιοποίητος λόγω του υψηλού κόστους.

Τέλος, ενδεχομένως ο πιο φιλόδοξος στόχος του Αζερμπαϊτζάν— λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συγκυρίες— είναι η θέσπιση μίας “Εκεχειρίας του COP”, στα πρότυπα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας τη σχέση μεταξύ ειρήνης και κλιματικής δράσης.