Όπως η Ιφιγένεια έτσι κι η Συμφωνία Σένγκεν (ΣΣ) θυσιάσθη για πολιτικούς λόγους. Η μέν ν’ αναχωρήσουν τα πλοία των Αχαιών για την Τροία, η δέ για να σταματήσουν οι εισροές λαθρομεταναστών (ΛΜ) στην Γερμανία. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή ενοποίηση υποχωρεί: Η Ελληνική οικονομία κατεστράφει το 2010-16, για να σωθεί το ευρωζώνη

κι η Βρετανία εξώσθη από την Ευρωπαϊκή Ενωση επειδή δεν συνεβιβάζετο με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κομισιόν.

Τώρα,ανεστάλει η ελευθέρα κυκλοφορία προσώπων μέσα στην Γερμανία, που επιτρέπει η ΣΣ του 1985 με 28 χώρες (τη εξαιρέσει της Κύπρου) τουλάχιστον επί εξάμηνο όχι διότι συντρέχει κάποια επείγουσα ανάγκη αλλά επειδή το πατριωτικό κόμμα «Εναλλακτική για της Γερμανία» (ΑfD) προηγείται στις προβλέψεις για τις εκλογές του Βραδενβούργου, κρατιδίου της Γερμανικής Ομοσπονδίας.

Η αναστάτωση στις όμορες χώρες με την Γερμανία από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των κυκλοφορούντων προσώπων, για να εντοπισθούν οι ΛΜ έχουν προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στα Γερμανικά σύνορα που εκτείνονται  3.500χιλιόμετρα με τους γείτονες.

Ακόμη χειρότερο, όσοι ΛΜ δεν έχουν τύχει ασύλου θα επιστρέφονται στην πρώτη χώρα εισόδου των στην ΕΕ .Δηλ. στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και η συμφωνία για το Μεταναστευτικό τίθεται εν αμφιβόλω, όποτε κι η χρηματοδότηση πχ. για την  ολοκλήρωση του φράκτη στον΄Εβρο ποταμό. Χαμένη και πάλιν η Ελλάς.

Η Τουρκία όμως συνεχίζει να στέλνει καραβιές ΛΜ στα Ελληνικά νησιά κι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζώρτζια Μελόνι στην Γαύδο, από την Αφρική. Σύντομα θα εμφανισθούν ΛΜ στα Ελληνοαλβανικά σύνορα προερχόμενοι από το Ιταλοαλβανικό στρατόπεδο ασυλήτων ΛΜ στα βόρεια της γείτονος χώρας που συνεφώνησε ο Έντι Ράμα με την Μελόνι.

Η Ελληνική κυβέρνηση κι άλλες της ΕΕ διαμαρτύρονται στις Βρυξέλλες δια την Γερμανική παρασπονδία αλλ’ η Κομισιόν τηρεί αιδήμονα σιγή, όταν ο Αυστριακός καγκελάριος απειλεί ότι θα επανεξαγάγει τους απελαυνομένους ΛΜ εκ Γερμανίας …στα Βαλκάνια!

Διαβάστε ακόμα