Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στην 88η ΔΕΘ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η παρουσία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στην 88η ΔΕΘ
energia.gr
Τετ, 18 Σεπτεμβρίου 2024 - 11:09

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για 4η συνεχή χρονιά η παρουσία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στο περίπτερο της ΕΕΑΑ παρευρέθηκαν περισσότεροι από 15.000 επισκέπτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και ενημερώθηκαν από τα στελέχη της εταιρείας για τη σημαντική συμβολή της ΕΕΑΑ

στην Ανακύκλωση Συσκευασιών, τις βασικές αρχές διαλογής και αξιοποίησης των αποβλήτων συσκευασίας, αλλά και τα πιλοτικά της έργα, που έχουν στόχο τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας ανακύκλωσης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων του περιπτέρου της, επισκέπτες και προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΕΑΑ, κ. Μιχάλη Η. Οικονομάκη για τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα των Μπλε Κάδων και Μπλε Κωδώνων, τις επενδύσεις της εταιρείας σε καινοτομίες και σύγχρονες τεχνολογίες, καθώς και τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που υλοποιεί. Χαιρετισμό απηύθυναν ο  Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο Γ. Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων ΥΠΕΝ, ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων ΥΠΕΝ, και η Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΟΑΝ. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Γ. Ραζής, Γενικός Διευθυντής ΕΕΑΑ.

Η ΕΕΑΑ αξιοποίησε τις νέες τεχνολογίες και τις δυνατότητες που προσφέρουν και τις ενσωμάτωσε στα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, που στόχο έχουν την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης. Πιο συγκεκριμένα, δημιούργησε και παρουσίασε για πρώτη φορά στο περίπτερό της δύο εντυπωσιακές διαδραστικές ψηφιακές προκλήσεις-παιχνίδια, πρωτοπορώντας στην ελληνική πραγματικότητα.

Το πρώτο παιχνίδι αφορά στην εξοικείωση του κοινού με όλα τα στάδια της Ανακύκλωσης Συσκευασιών και πρόκειται για μία εκστρατεία διάσωσης του πλανήτη μας, η οποία διαδραματίζεται μέσω VR σε εικονική μονάδα ανακύκλωσης που έχει υποστεί βλάβη. Οι παίκτες έχουν στη διάθεσή τους 5 λεπτά για να λύσουν τους γρίφους, να ενεργοποιήσουν τα συστήματα ανακύκλωσης και να αποτρέψουν την επερχόμενη οικολογική καταστροφή της Γης. Το δεύτερο παιχνίδι ενσωματώνει την τεχνολογία Kinect και είναι μια διαδραστική και εκπαιδευτική εμπειρία, που στόχο έχει να ενημερώσει το κοινό για τα υλικά που δέχονται οι Μπλε Κάδοι. Οι παίκτες με Avatar έναν Μπλε Κάδο ανακύκλωσης, καλούνται να συλλέξουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, μαζεύοντας πόντους και διεκδικώντας μία θέση στον πίνακα αποτελεσμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΑΑ, κ. Μιχάλης Η. Οικονομάκης, στο πλαίσιο των εγκαινίων του περιπτέρου της, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σταθερά ισχυρή, για μία ακόμη  χρονιά, αναδείχθηκε η συνεισφορά της ΕΕΑΑ, η οποία μέσω των έργων της, καλύπτει το 95% του Εθνικού Αποτελέσματος στην Ανακύκλωση Συσκευασιών. Χάρις στις εισφορές των 3.500 Συμβεβλημένων Επιχειρήσεων, την αποτελεσματική συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και  κυρίαρχα την ενεργή συμμετοχή εκατομμυρίων πολιτών, η ΕΕΑΑ επιτυγχάνει αποτέλεσμα διπλάσιο από τη νομική της υποχρέωση, μειώνοντας έτσι την έκλυση σε CO2 κατά 1,5 εκατ. τόνους και ανακτώντας 520 χιλ. τόνους πρώτων υλών, συνεισφέροντας σημαντικά στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής που τόσο έχουμε ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος».