Συμφωνία GASTRADE με Venture Global για Επαναεριοποίηση και Πώληση LNG από τη Λουϊζιάνα στην Ευρώπη

Συμφωνία GASTRADE με Venture Global για Επαναεριοποίηση και Πώληση LNG από τη Λουϊζιάνα στην Ευρώπη
energia.gr
Τετ, 18 Σεπτεμβρίου 2024 - 12:42

Η Venture Global ανακοίνωσε την εκτέλεση δεσμευτικής μακροπρόθεσμης συμφωνίας χρήσης τερματικού σταθμού (TUA) με την GASTRADE S.A., η οποία επιτρέπει την επαναεριοποίηση και πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τους τερματικούς σταθμούς της Venture Global στη Λουιζιάνα προς τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Βάσει της συμφωνίας, η Venture Global έχει εξασφαλίσει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) δυναμικότητας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νέο τερματικό σταθμό υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από το 2025. Η δυναμικότητα της Venture Global θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της συνολικής δυναμικότητας του τερματικού σταθμού, ή περίπου 12 φορτία ετησίως.

Ο νέος τερματικός σταθμός υποδοχής LNG FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο «κάθετος διάδρομος» Νότου-Βορρά θα είναι ουσιώδεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας μια νέα διαδρομή για τη μεταφορά εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή. Τα κρίσιμα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ελλάδα έχουν υποστηριχθεί εν μέρει από ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση καθώς και από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του Οργανισμού Αναπτυξιακής Χρηματοδότησης (DFC).

«Η Venture Global είναι ενθουσιασμένη που επεκτείνει την ευρωπαϊκή μας ικανότητα επαναεριοποίησης στον νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Venture Global, Mike Sabel. «Η κίνηση αυτή ενοποιεί περαιτέρω την επιχείρησή μας, αυξάνοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της ναυτιλίας και της επαναεριοποίησης ΥΦΑ. Ως ένα σημαντικό σημείο εισόδου του ΥΦΑ στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αυτή η στρατηγικής σημασίας υποδομή θα αλλάξει τα δεδομένα για την ικανότητα της περιοχής να διαφοροποιήσει την ενέργειά της και να αποκτήσει πρόσβαση σε ασφαλή και αξιόπιστο ενεργειακό εφοδιασμό. Η Venture Global είναι υπερήφανη που υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες ως στρατηγικός εταίρος με όγκους τόσο από το Plaquemines LNG όσο και από το μελλοντικό CP2 LNG».