τη σημασία των εξορύξεων στο Τέξας για την ανάπτυξη του ενεργοβόρου κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).
Το χάσμα μεταξύ της διακυβέρνησης Μπάϊντεν και των μεγάλων εταιρειών ορυκτών καυσίμων είναι γνωστό. Εξάλλου, ο Μπάϊντεν προώθησε την πιο ευρεία κλιματική νομοθεσία στην ιστορία των ΗΠΑ και έβαλε φρένο στα νέα έργα εξαγωγών LNG. Με ελάχιστους μήνες πλέον να απομένουν για εκείνον στο Οβάλ Γραφείο, ο Μπάϊντεν εμφανίζεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει το όραμά του. Μία νέα ειδική ομάδα θα σχεδιάσει πολιτικές που θα προστατέψουν τους κλιματικούς στόχους των ΗΠΑ από τις επιπτώσεις της ανάπτυξης των data centers με AI.
Ο ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος του ΑΙ έχει εγείρει ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των ηλεκτρικών δικτύων εξαιτίας της τεράστιας ενεργειακής κατανάλωσης που προϋποθέτει. Αρκετοί γνώστες του χώρου θεωρούν πως οι ΑΠΕ δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, προτείνοντας την πυρηνική ενέργεια ή άλλες εναλλακτικές ως λύσεις. Για τον CEO της Chevron, όμως, η πιο ρεαλιστική λύση βρίσκεται στο φυσικό αέριο που παράγουν οι ΗΠΑ.
Για τον Γουίρθ, το φυσικό αέριο, το οποίο έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από τους άλλους υδρογονάνθρακες, αποτελεί τη λογική εναλλακτική ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη του ΑΙ και την ενεργειακή μετάβαση. Εντός αυτού του πλαισίου, η παραγωγή φυσικού αερίου στο Τέξας, και ειδικά στη Λεκάνη Permian, θα διαδραματίσει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Επιπροσθέτως, ο Γουίρθ επέκρινε την προσέγγιση του Μπάϊντεν για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, δηλώνοντας πως η παύση αδειοδοτήσεων θα έχει αρνητικές συνέπειες καθώς θα αυξήσει το ενεργειακό κόστος, θα υπονομεύσει τον ασφαλή εφοδιασμό, και θα επιβραδύνει τη μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ έχουν αναδειχθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα φυσικού αερίου κατά τη διακυβέρνηση Μπάϊντεν, αντικαθιστώντας τη Ρωσία ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή του καυσίμου στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές. Ως εκ τούτου, αρκετοί αναλυτές πιστεύουν πως η ανάπτυξη του κλάδου δεν σχετίζεται απλώς με την ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και τη γεωπολιτική κυριαρχία των ΗΠΑ. Η παύση των αδειοδοτήσεων LNG που επέβαλε ο Μπάϊντεν στις αρχές του 2024 προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με πολλούς να αναμένουν την άρση της ασχέτως του ποιος τελικά θα εκλεγεί τον Νοέμβριο.