Ενίοτε, η πραγματικότητα υπερβαίνει ακόμη και τους πιο ευφαντάστους σεναριογράφουςτου Χόλιγουντ.Στις 03.30 π.μ. της 17ης Σεπτεμβρίου ε.έ,  οι παλαιοί βομβητές, που χρησιμοποιούσε η οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο και Συρία, εξεράγησαν ταυτοχρόνως, φονεύοντας 9 μαχητές και τραυματίζοντας άλλους 3.000 περίπου, στον ύπνο τους. Την επομένη στιγμή, σε φορητές βόμβες μετεβλήθησαν οι μπαταρίες τηλεφώνων ενδοσυνεννοήσεως της Χεζμπολάχ, πυροδοτηθείσες προφανώς απ’ το ίδιο ηλεκτρονικό κέντρο κι φόνευσαν άλλους 20 μαχητές.

 

Οι πολεμικές αυτές ενέργειες ανελήφθησαν εν συνεχεία της ήττας του Ισραηλινού στρατού από τους Χεζμπολάχ το 2016 στον Λίβανο ως αντίποινα. Απήτησαν μακροχρόνιο σχεδιασμό των μυστικών υπηρεσιών τουΙσραήλ. Λέγεται ότι οι βομβητές κι οι μπαταρίες κατεσκευάσθησαν στην Ταϊβάν και διετέθησαν από την Ουγγαρία. Εμπλουτίσθησαν με εκρηκτικά, προτού καταλήξουν στα χέρια των Χεζμπολάχ τους οποίους υποστηρίζει το Ιράν. Η ευθύνη είναι ιδική των που δεν ήλεγξαν την ασφάλεια των μέσων επικοινωνίας τους.

Καθένας μπορεί εύκολα να υποθέσει τον δράστη αν και ουδεμία δήλωση έγινε από πλευράς του Ισραήλ. Τον Άντολφ Άϊχμαν ενετόπισε ο Αυστριακός Σίμον Βίζενταλ (1908-2005) στην Λατινική Αμερική και τον παρέδωσε ο Γερμανός καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ στις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ που τον απήγαγαν και  κατεδίκασαν εις θάνατον, για τα εγκλήματα που είχε διαπράξει εις βάρος των Εβραίων διαρκούντος του β’ παγκοσμίου πολέμου στην υπό ναζιστική κατοχή Ευρώπη κι Ελλάδα.

Η υπόθεση των εκρήξεων βομβητών και ενδο- τηλεφώνων  στον  Λίβανο θα ήταν ένα ακόμη αιματηρό επεισόδιο του πολέμου Παλαιστινίων και Ισραήλ, που μεταφέρεται τώρα από την Γάζα στον Λίβανο αλλά η αναφοράθα μπορούσε να τελειώσει «εδώ και τώρα», αν δεν περιείχε ένα ευρύτερο μήνυμα για την κινητή τηλεφωνία και τις τηλεπικοινωνίες μικροκυμάτων.

Δεν είναι μόνον η απόλυτη κατάργηση του προσωπικού απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα αλλά κυρίως η ατομική ανασφάλεια της κατοχής των, που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την αρτιμέλεια ακόμη και την ζωή του χρήστη. Με ένα τηλεχειρισμό, ο χρήστης οδηγείται, χωρίς μεγάλη προσπάθεια, «εις τας αιωνίους μονάς» εφ’ όσον το τηλέφωνο του είναι υπονομευμένο.

Η υπονόμευση των κινητών τηλεφώνων – νομικώς άψογος κι αντιστάσεως μη ούσης – έχει ήδη αρχίσει από καιρό κι αυξάνεται συν τω χρόνω. Από τα αθώα εικονίδια (Apps) στην οθόνη του κινητού, που επιτρέπουν την επαφή με διάφορες δαπανηρές προσφορές , ανεπτύχθη εν συνεχεία η παρατηλεφωνία του «Γουάτσαπ» και «Βίμπερ» που με πρόσχημα την δωρεάν συνομιλία, εγκλωβίζουντους χρήστες σ’ ένα δίκτυο εξαρτήσεως από το οποίον δύσκολα απαλλάσσονται.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές, που «προστατεύουν» τον καταναλωτή, «αγρόν ηγόρασαν», αν δεν ενεθάρρυναν όλες αυτές τις καινοτομίες, εν ονόματι της ψηφιοποιήσεως της ζωής μας και βεβαίως της φορολογικής παρακολουθήσεως απ’ τον «Μεγάλο αδελφό» ως προφήτευσε ο Τζώρτζ ΄Οργουελ, ήδη από την δεκαετία του 1940. Ήταν ζήτημα χρόνου να χρησιμοποιηθούν και για τον άδοξο τερματισμό του βίου των Παλαιστινίων αγωνιστών με ένα «κλίκ».

Πάντως πρέπει να ομολογήσουμε ότι το Όσκαρ εφέτος της πλέον εντυπωσιακής δολοφονίας δεν ανήκει στον νεότερο Τζέημς Μπόντ αλλά στην ύποπτο, μυστική οργάνωση με παρακλάδια παντού.

Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα το γνωστό καρτέλ της κινητής τηλεφωνίας έχει τις υψηλότερες τιμές στην «ηνωμένη» Ευρώπη χωρίς ο κ.Σκέρτσος να επεμβαίνει για την εκμετάλλευση του… ιθαγενούς καταναλωτή.