Με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να προσπαθούν να μειώσουν το κινεζικό προβάδισμα, το Πεκίνο δεν επαναπαύεται αλλά επενδύει στη νέα γενιά ηλιακής τεχνολογίας. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα πάνελ από περοβσκίτη.
Τα πάνελ περοβσκίτη δεν αποτελούν νέα εφεύρεση, καθώς ήταν ήδη γνωστά από το 2009. Ωστόσο, η χαμηλή τους αποδοτικότητα— μόλις το 3,9% του φωτός μπορούσε να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό— τα είχε θέσει στο περιθώριο. Ίσως ήταν αυτός ο λόγος που ο Ιάπωνας εφευρέτης τους, ο μηχανικός Tsutomu Miyasaka, δεν εξασφάλισε διεθνείς πατέντες για την τεχνολογία του. Η εικόνα αυτή ανατρέπεται, όμως, καθώς μία σειρά πειραματικών κατασκευών έχουν αυξήσει την αποδοτικότητα των πάνελ περοβσκίτη στο 26%, αρκετά κοντά στο ανώτατο όριο του 33%.
Οι κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις φροντίζουν να αξιοποιήσουν το κενό που άφησε ο Miyasaka. Επί του παρόντος, υπάρχουν τουλάχιστον 6 υπό κατασκευή εργοστάσια που θα ασχοληθούν με την παραγωγή πάνελ περοβσκίτη. Ένα από τα start-ups, η Utmolight έχει επενδύσει περισσότερα από 420 εκατομμύρια δολάρια στη γραμμή παραγωγής της, η οποία αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2025 και να παράγει μαζικά σε επίπεδο GW. Άλλες κινεζικές επενδύσεις έχουν λιγότερο φιλόδοξους στόχους, στοχεύοντας σε παραγωγή επιπέδου MW, ωστόσο το επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται να αυξηθεί. Χαρακτηριστικά, η αγορά πάνελ περοβσκίτη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 26 φορές μεταξύ 2022 και 2032, αγγίζοντας τα 2,4 δις δολάρια.
Το πλεονέκτημα των πάνελ περοβσκίτη είναι η αυξημένη παραγωγικότητά τους σε συνθήκες χαμηλού φωτός, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Παράλληλα, η εύκαμπτη φύση τους θα επέτρεπε την τοποθέτησή τους σε πολλά περισσότερα σημεία, ενδεχομένως και σε κινητές επιφάνειες. Από την άλλη, η μαζική παραγωγή αυτών των πάνελ είναι δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς η επικάλυψη με περοβσκίτη είναι μία ιδιαίτερα ευαίσθητη διαδικασία.
Οι Κινέζοι, πάντως, δεν είναι οι μόνοι που στρέφονται στον περοβσκίτη. Οι Ιάπωνες είναι εξίσου αποφασισμένοι να επενδύσουν στην τεχνολογία, με την πολυεθνική Panasonic, αλλά και πανεπιστημιακά start-ups να δραστηριοποιούνται στον χώρο. Αντίστοιχες προσπάθειες καταγράφονται σε Ευρώπη και ΗΠΑ, με την αμερικανική Swift Solar να ανακοινώνει πρόσφατα το δικό της εργοστάσιο πάνελ περοβσκίτη, εντούτοις το επενδυτικό ενδιαφέρον παραμένει ανεμικό. Με την παγκόσμια βιομηχανία ηλιακής ενέργειας να βιώνει μία φάση αναδιάρθρωσης εξαιτίας των μειωμένων κερδών, η τεχνολογία περοβσκίτη θα μπορούσε να αναδειχθεί στο νέο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για όποιον τη φέρει στη μαζική παραγωγή.