Παραμένει θετικό το επενδυτικό περιβάλλον, σύμφωνα με τους αναλυτές των Clarksons

Θετικό πρόσημο δίνουν οι Clarksons στις αγορές των υπεράκτιων εξεδρών και πλοίων. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, η δυναμική των αγορών αυτών θα διατηρηθεί. Εκτιμούν ότι η αύξηση της ζήτησης θα συνεχιστεί σε μέτρια επίπεδα και η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη.

«Αν και οι μακροοικονομικές, γεωπολιτικές και ενεργειακές τάσεις της αγοράς θα πρέπει να παρακολουθούνται, προς το παρόν οι προοπτικές για τις υπεράκτιες αγορές παραμένουν σταθερά θετικές», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Οι υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου βρίσκονται σε ισχυρή θέση, με τον δείκτη Clarksons Offshore Index να είναι σταθερά πάνω από προηγούμενα υψηλά. Βρίσκεται στις 122 μονάδες, υπερβαίνοντας το προηγούμενο ρεκόρ (114 μονάδες το 2008). Το κλίμα, σε γενικές γραμμές, είναι θετικό μετά την πολυετή εξισορρόπηση της προσφοράς και τη συνεχή αύξηση της ζήτησης. Αν και τα αρνητικά νέα στις αρχές του 2024 (σχετικά με τις μελλοντικές υπεράκτιες επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας) προκάλεσαν ανησυχίες, μέχρι στιγμής οι αγορές το έχουν αντιμετωπίσει θετικά, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Οι θετικές προοπτικές, άλλωστε, της συγκεκριμένης αγοράς έχουν ωθήσει και Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα, κυρίως με υποστηρικτικά πλοία.

Σύμφωνα με τους Clarksons, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι πιέσεις λόγω κόστους στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων υποχωρούν και συνεχίζεται η σταθερή αύξηση των επενδύσεων, ενώ τα στοιχεία για τις αγορές αιολικών σκαφών παραμένουν πολύ θετικά.

Η αγορά

Το επενδυτικό περιβάλλον για τις υπεράκτιες αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι θετικό, με υψηλό 10ετίας στις δεσμεύσεις υπεράκτιων επενδύσεων να επιτυγχάνεται το 2023 (123 δισ. δολάρια) και 54 δισ. δολάρια να εγκρίνονται το 2024 -μέχρι σήμερα.

Υπάρχει ένας ενθαρρυντικός αριθμός έργων σε διαδικασίες FEED (π.χ. στα ανοικτά της Γουιάνας, του Σουρινάμ και της Μοζαμβίκης), ορισμένα από τα οποία θα μπορούσαν να φτάσουν σε FID φέτος. Το CAPEX των υπεράκτιων αιολικών έργων προβλέπεται να φθάσει το 2024 σε ρεκόρ 60 δισ. δολ. (τον τελευταίο χρόνο: 28 δισ. δολάρια), πριν από τα 75 δισ. δολάρια που θα φτάσουν το 2025.

Το πετρέλαιο και φυσικό αέριο που προέρχεται από υπεράκτιες εξέδρες αποτελεί το 16% της παγκόσμιας ενεργειακής προσφοράς (η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι 0,4%) και το μερίδιο αυτό μπορεί να έχει ανοδική τάση (σε 18% έως το 2030), καθώς η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να συνεχιστεί μετά την πρόσφατη επενδυτική ώθηση.

Το 2024, η παγκόσμια υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3%, σε 25,5 εκατ. bpd (27% του συνολικού πετρελαίου), πριν από την αύξηση κατά 3,9% το 2025. Εν τω μεταξύ, η υπεράκτια παραγωγή φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,8%, στα 133 δισ. cfd (33% του παγκόσμιου φυσικού αερίου), και συνολικά κατά 29% από το 2014. Η μεγαλύτερη εστίαση στην ενεργειακή ασφάλεια και οι τάσεις πράσινης μετάβασης έχουν υποστηρίξει τις επενδύσεις στο φυσικό αέριο, σημειώνουν οι Clarksons.

Ο δείκτης OSV Rate Index έφτασε τις 201 μονάδες, λίγο πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ (τέλη του 2008). Η ζήτηση OSV είναι αυξημένη κατά 2% σε ετήσια βάση ή κατά 30% από το χαμηλό του 2020 (75% χρησιμοποίηση). Δεδομένου του μικρού βιβλίου παραγγελιών και της δυσκολίας επαναδραστηριοποίησης των ακινητοποιημένων πλοίων, τα ημερήσια ναύλα φαίνεται ότι θα παραμείνουν σε καλά επίπεδα.

Επίσης ο δείκτης τιμών MSV είναι πάνω κατά 150% σε σχέση με το 2020, ενώ υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για νέες κατασκευές (14 παραγγελίες MSV τους τελευταίους 12 μήνες).

Σταθερότητα στη ζήτηση για MOPU

Η ζήτηση για MOPU παραμένει σταθερή, με 13 συμβάσεις νεότευκτων ή μετατροπών μέσα στο 2024, δύο αναθέσεις για FPSOs, καθώς και δύο FLNGs που καταγράφηκαν στο 1ο εξάμηνο.

«Είναι εμφανή τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης των παραγγελιών, αλλά οι προκλήσεις για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, καθώς και η αβεβαιότητα σχετικά με την επιλογή καυσίμων και τις αξίες των υπολειμματικών περιουσιακών στοιχείων σημαίνουν ότι η ανάκαμψη των παραγγελιών θα είναι σταδιακή» σημειώνουν οι Clarksons.

Η δραστηριότητα S&P έχει επιβραδυνθεί σημαντικά το 2024, με λιγότερους πρόθυμους πωλητές και υψηλότερες ιδέες για τις τιμές (ο δείκτης τιμών OSV S&P Price Index έχει διπλασιαστεί από τα μέσα του 2021).

Τέλος, οι αγορές υπεράκτιων αιολικών πλατφορμών συνέχισαν να παρουσιάζουν υψηλές τιμές και στενότητα στην αγορά το 2024 (η χρήση των ευρωπαϊκών WTIV έφτασε το 91% στα μέσα του 2024- οι τιμές W2W είναι 36% υψηλότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Ωστόσο, τα βιβλία παραγγελιών νεότευκτων πλοίων είναι πλέον σημαντικά, οπότε οποιαδήποτε ένδειξη καθυστέρησης του χρονοδιαγράμματος των έργων θα αποτελούσε ρίσκο.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")