Χωρίς αμφιβολία, η Ιαπωνία είναι το κράτος με τις πιο επώδυνες μνήμες από την πυρηνική ενέργεια. Πέρα από τους βομβαρδισμούς του 1945, η Ιαπωνική κοινωνία προσπαθεί ακόμα να ξεπεράσει την τραγωδία του 2011, όταν ένας σεισμός 9,1 Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε προκάλεσαν σχεδόν 20.000 θανάτους και ένα καταστροφικό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. 13 χρόνια αργότερα, η μονάδα στη Φουκουσίμα παραμένει αποκλεισμένη, με τις ιαπωνικές αρχές να προσπαθούν να καθαρίσουν τα ραδιενεργά υπολείμματα.
Εντός αυτού του πλαισίου, η υποστήριξη των υποψήφιων Πρωθυπουργών προς τη χρήση πυρηνικής ενέργειας μοιάζει αδόκιμη. Ωστόσο, η Ιαπωνία καλείται να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη πρόκληση της απανθρακοποίησης. Η Ιαπωνία είναι το μέλος των G7 με την υψηλότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία ξεπέρασαν το 66% της ενεργειακής παραγωγής της για το 2023. Οι ΑΠΕ έφτασαν το 25% και η πυρηνική ενέργεια σχεδόν το 8%. Η ισχύουσα ενεργειακή στρατηγική της Ιαπωνίας προβλέπει αύξηση της πυρηνικής ενέργειας σε επίπεδα 20-22% του ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030.

Το ενεργειακό μείγμα της Ιαπωνίας για το 2023. Πηγή: ISEP.
Εντός και εκτός Ιαπωνίας, η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας βρίσκεται στο προσκήνιο. Για πολλούς αναλυτές, οι ΑΠΕ δεν μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των αναπτυγμένων οικονομιών, με την πυρηνική ενέργεια να θεωρείται ως η ιδανικότερη λύση ώστε να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι των επόμενων δεκαετιών. Επιπροσθέτως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε ένα έξτρα κίνητρο στους G7 ώστε να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εξαγωγές υδρογονανθράκων.
Από την άλλη πλευρά, οι Ιάπωνες πολίτες εμφανίζονται να αντιλαμβάνονται τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας, παραμένοντας όμως διστακτικοί. Μία πρόσφατη έρευνα κατέδειξε πως το 50% των ερωτηθέντων συμφωνούν με την επανέναρξη των ανενεργών πυρηνικών αντιδραστήρων της Ιαπωνίας, 21 στον αριθμό, ενώ το 35% διαφωνούν. Η διαφορά μεταξύ των δύο απόψεων είναι σαφής, αλλά η πλειοψηφία είναι ισχνή. Και αυτό οφείλει να ανησυχεί μία κυβέρνηση που πρέπει να αλλάξει για τέταρτη φορά τον Πρωθυπουργό της μέσα σε 4 χρόνια και ταλανίζεται από πληθώρα σκανδάλων.
Πέραν από την Ιαπωνία, η πυρηνική ενέργεια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στον ενεργειακό σχεδιασμό. Όπως είχε γράψει πρόσφατα το energia.gr, αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επενδύουν σε νέα πυρηνικά εργοστάσια. Με το ζήτημα του ενεργειακού κόστους να πιέζει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες καθημερινά, έχει έρθει ενδεχομένως ο καιρός ώστε η πυρηνική ενέργεια να απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο.