Το νέο σχήμα για την αυτοκατανάλωση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις net-billing αναλύει ο νέος οδηγός που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), περιλαμβάνοντας όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πού μπορούν να εγκατασταθούν τα συστήματα, ποιοι έχουν τη δυνατότητα και με ποια διαδικασία, καθώς και λεπτομέρειες για τα όρια ισχύος και τα κόστη

Αρχικά να διευκρινίσουμε ότι αφορά όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, δηλαδή, οικιακούς, εμπορικούς, αγρότες, ΟΤΑ και Ενεργειακές Κοινότητες. Στο net-billing ο συμψηφισμός μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας γίνεται σε πραγματικό χρόνο. Τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια που προκύπτει από τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού εγχέεται στο δίκτυο και αποζημιώνεται για μια εικοσαετία με βάση την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς τις ώρες της έγχυσης.

Χρειάζεται να σημειωθεί ότι από 1.1.2024 βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο των φοροεκπτώσεων για οικιακούς καταναλωτές που θέλουν να εγκαταστήσουν ένα μικρό οικιακό σύστημα αυτοκατανάλωσης με ή χωρίς μπαταρία.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον Ν. 5073/2023, ΦΕΚ 204Α/11.12.2023, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ.

Το μέτρο των φοροεκπτώσεων μεγιστοποιεί το όφελος για τον καταναλωτή, καθιστώντας βιώσιμη την επένδυση, όπως προκύπτει και από σχετικά παραδείγματα που επεξεργάστηκε ο Ενεργειακός Σύμβουλος του ΣΕΦ Στέλιος Ψωμάς. Ειδικότερα, αναλύονται δύο παραδείγματα με μικρότερο (5 κιλοβάτ) και μεγαλύτερο (10 κιλοβάτ) φωτοβολταϊκό, όπου το ετήσιο οικονομικό όφελος κυμαίνεται στα λίγο πάνω από τα 500 ευρώ στην πρώτη περίπτωση και περί τα 1.500 ευρώ στη δεύτερη περίπτωση. Το ετήσιο οικονομικό όφελος αυξάνεται από τον 2ο έως τον 6ο χρόνο γιατί εφαρμόζεται η επιστροφή του φόρου, όπως προαναφέρθηκε.

Τα παραδείγματα

Αναλυτικότερα, το πρώτο παράδειγμα αφορά την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, ισχύος 5 κιλοβάτ με έτος εγκατάστασης το 2025. Το ενδεικτικό κόστος εκτιμάται στα 8.500 ευρώ και τα ετήσια λειτουργικά έξοδα στα 100 ευρώ. Με μια ενδεικτική τιμή πώλησης της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας στα 3,36 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το ενδεικτικό μέσο όφελος ανά παραγόμενη κιλοβατώρα (ιδιοκατανάλωση + πώληση) προσδιορίζεται στα 11 λεπτά. Με βάση τα παραπάνω, ο χρόνος αποπληρωμής ανέρχεται στα 7,1 χρόνια και μειώνεται στα 6,3 χρόνια χωρίς το λειτουργικό κόστος, που όντως δεν είναι πάντα απαραίτητο.

Σε μια δεύτερη υπόθεση εργασίας με φωτοβολταϊκό στέγης ισχύος 10 κιλοβάτ και έτος εγκατάστασης το 2025, το ενδεικτικό κόστος εκτιμάται στα 11.050 ευρώ. Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στα 135 ευρώ με ανάλογη με το προηγούμενο παράδειγμα, ενδεικτική τιμή πώλησης της περίσσειας ενέργειας στα 3,36 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Σε αυτή την περίπτωση, το ενδεικτικό μέσο όφελος ανά παραγόμενη κιλοβατώρα (ιδιοκατανάλωση + πώληση) προσδιορίζεται στα 11,4 λεπτά. Ο χρόνος αποπληρωμής εκτιμάται στα 4,85 χρόνια και απομειώνεται στα 4,64 αν δεν υπολογιστεί το λειτουργικό κόστος που δεν ισχύει πάντα σε ετήσια βάση.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")