τα εργατικά συνδικάτα πιέζουν την ευρωπαϊκή ηγεσία να αναθεωρήσει την πολιτική της για τα οχήματα. Λίγες ημέρες μετά την είδηση ότι η Volkswagen εξετάζει το κλείσιμο κάποιων εργοστασίων της στη Γερμανία, η επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργάνων του γερμανικού κολοσσού, Ντανιέλα Καβάλο, κατηγόρησε τον πρώην CEO, Χέρμπερτ Ντις, για τη στρατηγική του στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Σύμφωνα με την Καβάλο, ο Ντις είχε επενδύσει υπερβολικά πολλούς πόρους της εταιρείας στην ανάπτυξη των ηλεκτροκίνητων μοντέλων, χωρίς να λάβει υπόψη τους υπόλοιπους κλάδους όπως τα υβριδικά οχήματα.
Μία εβδομάδα αργότερα, χιλιάδες Βέλγοι εργάτες της Audi, θυγατρικής της VW, διαδήλωσαν κατά του πιθανού κλεισίματος ενός εργοστασίου στις Βρυξέλλες. Η διαμαρτυρία, η οποία συγκέντρωσε πολλούς περισσότερους εργαζόμενους από το ανθρώπινο δυναμικό του συγκεκριμένου εργοστασίου, αποτέλεσε ένα σαφές μήνυμα για την οργή των συνδικάτων της αυτοκινητοβιομηχανίας. Όπως και η Καβάλο, οι Βέλγοι εργάτες κατηγόρησαν την ηλεκτροκίνηση για τα προβλήματα του κλάδου.
Για τα συνδικάτα, η ρίζα του κακού βρίσκεται στην απαγόρευση των μηχανών εσωτερικής καύσης που θα ισχύσει από το 2035. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του κλάδου, το πέρασμα από τα συμβατικά καύσιμα στην ηλεκτροκίνηση ήταν πολύ ξαφνικό και ανοργάνωτο, επιτρέποντας στους Κινέζους παραγωγούς να εισέλθουν δυναμικά στην ευρωπαϊκή αγορά. Όπως δήλωσε ο Ντομινίκ Μπράι, αξιωματούχος του βελγικού συνδικάτου CNE, «Οι πραγματικοί ένοχοι είναι οι πολιτικοί, αυτό είναι ξεκάθαρο. Μπορούμε να δούμε ότι έχουμε αφήσει να μας καταπιεί η ασιατική αγορά, η κινεζική αγορά… Όλοι αυτοί οι κανόνες για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης μας έχουν προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες στην κατασκευή οχημάτων. Θέλησαν να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα με αυτά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα».
Οι δηλώσεις αυτές αντηχούν στους διαδρόμους των ευρωπαϊκών κτιρίων, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει ήδη επιβάλει δασμούς στα κινεζικά EVs. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή ηγεσία δέχεται πιέσεις για άμεση αναθεώρηση της απαγόρευσης μηχανών εσωτερικής καύσης, με την Ιταλία να προωθεί ώστε η διαδικασία αξιολόγησης να ξεκινήσει στις αρχές του 2025 αντί για το 2026.
Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης ποντάρουν στην αλλαγή του συγκεκριμένου κανονισμού, με τον CEO της BMW, Όλιβερ Τσίπσε, να θεωρεί δηλώνει πως η μεταστροφή της ΕΕ είναι αναπόφευκτη. Πρόσφατα, μία σειρά ευρωπαϊκών ομίλων ανακοίνωσαν αλλαγές στη στρατηγική τους, μειώνοντας την έκθεσή τους στην ηλεκτροκίνηση και επενδύοντας στα υβριδικά μοντέλα ή τα εναλλακτικά καύσιμα.