Η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) κινήθηκε πάλι καθοδικά το περασμένο επταήμερο, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο αναλυτικά, η μέση ΤΕΑ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 16 Σεπτεμβρίουκαι 22 Σεπτεμβρίου 2024 ανήλθε στα €102,83/MWh, δηλαδή μειωμένη σε ποσοστιαία βάση κατά 7,00% από τη μέση ΤΕΑ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΤΕΑ

να διαμορφώνονται στα €435,98/MWh και στα €0,04/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΤΕΑ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την περασμένηΤρίτη (17/9) φτάνοντας τα €138,19/MWh.

 

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, ο συνδυασμός της πτώσης της ζήτησης ηλεκτρισμού (για 8η συνεχόμενη εβδομάδα), με την αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από τις μονάδες ΑΠΕ της χώρας, άσκησε ισχυρή πίεση προς τα κάτω στις τιμές του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού διαμορφώθηκε στις 1.065 GWh, σημειώνοντας πτώση 7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.195 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (129 GWh).

Οι μονάδες ΑΠΕ, με μέση ημερήσια παραγωγή 69 GWh, είδαν τη συνεισφορά τους στο εβδομαδιαίο μίγμα καυσίμου να φτάνει στο 48%. Η εβδομαδιαία παραγωγή των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στις 485 GWh, αυξημένη κατά 26% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υδροηλεκτρικές μονάδες κάλυψαν το 4% της ζήτησης, εγχέοντας στο σύστημα 44 GWh, το οποίο αποτελεί χαμηλό 17 εβδομάδων. Οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν εβδομαδιαία παραγωγή 409 GWh καλύπτοντας το 41% της ζήτησης, ενώ η λιγνιτική παραγωγή με 32 GWh είδε τη συνεισφορά της να προσγειώνεται στο 3% στο εβδομαδιαίο μίγμα της αγοράς επόμενης ημέρας.