Το πετρέλαιο επέκτεινε τη μεγαλύτερη πτώση του σε περισσότερες από δύο εβδομάδες, καθώς οι φατρίες της Λιβύης κατέληξαν σε «συμβιβασμό» σχετικά με την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας του μέλους του ΟΠΕΚ, ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή μέρους της παραγωγής αργού. Παραλληλα την καθοδική τάση ενίσχυσε και μια αναφορά ότι η Σαουδική Αραβία μπορεί να αυξήσει την παραγωγή για να ανακτήσει μερίδιο αγοράς.

Το Brent βρέθηκε ακόμα και κάτω από τα 72 δολάρια το βαρέλι έπειτα από πτώση 2,3% την Τετάρτη, με το West Texas Intermediate (WTI) να βρίσκεται και αυτό αρκετά κάτω από τα 69 δολάρια. Όπως αναφέρει το Bloomberg, εκπρόσωποι από τις αντίπαλες ανατολικές και δυτικές διοικήσεις της Λιβύης προχώρησαν σε συμφωνία σχετικά με τα βήματα για το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, με μια τελετή υπογραφής να πραγματοποιείται την Πέμπτη, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη.

Επίσης η Σαουδική Αραβία δείχνει έτοιμη να εγκαταλείψει τον ανεπίσημο στόχο της για την τιμή του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, καθώς το βασίλειο ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή για να ανακτήσει μερίδιο αγοράς, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που γνωρίζουν. Εν τω μεταξύ, ένα ισχυρότερο δολάριο επιβάρυνε επίσης τα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο που τιμολογούνται στο νόμισμα - με έναν δείκτη του Bloomberg για το δολάριο να αυξάνεται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων τριών μηνών την Τετάρτη, καθώς η διάθεση για ανάληψη κινδύνου μειώθηκε στις ευρύτερες αγορές.

Η πιθανή αναζωογόνηση της παραγωγής της Λιβύης και της Σαουδικής Αραβίας έρχεται καθώς το αργό πετρέλαιο πρόκειται να κλείσει το χειρότερο τρίμηνο φέτος, πληγούμενο από την προοπτική πρόσθετης προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+ και τις δυσοίωνες οικονομικές προοπτικές της Κίνας. Ακόμα κι έτσι, οι έμποροι πετρελαίου απέκρουσαν αυτή την εβδομάδα την αρχική ευφορία σχετικά με την ανακοίνωση του Πεκίνου για ένα πλήθος μέτρων τόνωσης της οικονομίας, λόγω του ασαφούς αντίκτυπού τους στη ζήτηση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα, καθώς και των στοιχείων που έδειξαν υψηλότερη κατανάλωση στις ΗΠΑ.

«Μεσοπρόθεσμα, θα εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε σε ένα εύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ 70 και 90 δολαρίων το βαρέλι», δήλωσε ο Stefano Grasso, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο fund 8vantedge Pte με έδρα τη Σιγκαπούρη. »Αν τα κίνητρα είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ για την κινεζική ανάκαμψη, μπορεί να δούμε τα εμπορεύματα να δοκιμάζουν νέα υψηλά.