Το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε μετά από μια απότομη διήμερη πτώση, με τις τιμές να εξακολουθούν να βρίσκονται σε πορεία σημαντικής εβδομαδιαίας πτώσης λόγω των προοπτικών μεγαλύτερης προσφοράς από τα μέλη του ΟΠΕΚ, τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη. Το Brent διαπραγματεύεται κοντά στα 72 δολάρια το βαρέλι και είναι περίπου 3,5% χαμηλότερα αυτή την εβδομάδα

με το West Texas Intermediate (WTI) κάτω από τα 68 δολάρια. Η Σαουδική Αραβία φέρεται να έχει δεσμευτεί για υψηλότερη παραγωγή, ανέφεραν οι Financial Times την Πέμπτη. Οι αντίπαλες φατρίες της Λιβύης συμφώνησαν να διορίσουν νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, ανοίγοντας το δρόμο για την επίλυση της διαμάχης που έχει μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

«Προκύπτει ένας συμβιβασμός μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών στη Λιβύη, γεγονός που σημαίνει ότι η απαγόρευση των εξαγωγών θα μπορούσε να αρθεί σύντομα», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Commerzbank AG, μεταξύ των οποίων οι Carsten Fritsch και Barbara Lambrecht. Εάν ο ΟΠΕΚ+ αυξήσει την παραγωγή τον Δεκέμβριο «η αγορά πετρελαίου θα αντιμετωπίσει ενδεχομένως σημαντική υπερπροσφορά το επόμενο έτος».

Το αργό βρίσκεται σε τροχιά τριμηνιαίας πτώσης, με τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ για χαλάρωση των εθελοντικών περιορισμών της προσφοράς, καθώς και τις δύσκολες οικονομικές προοπτικές του κορυφαίου εισαγωγέα Κίνας, να επιβαρύνουν τα futures. Το ασιατικό έθνος παρουσίασε μια σειρά από νομισματικά και δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης αυτή την εβδομάδα, βοηθώντας τις μετοχές καθώς και ορισμένα εμπορεύματα, αλλά η αποτελεσματικότητά τους παραμένει αβέβαιη.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν επηρεαστεί αυτή την εβδομάδα, με τις ακόμα αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή να προσθέτουν κάποια ανοδική τάση. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει επ' αόριστον τους βομβαρδισμούς του κατά στόχων της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που θα μείωνε τον κίνδυνο ενός περιφερειακού πολέμου.