Οι ΗΠΑ αγόρασαν 6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου για παράδοση μέχρι τον Μάιο του 2025, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Ενέργειας. Οι αγορές εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας αναπλήρωσης των αποθεμάτων, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε τη μεγαλύτερη πώληση

που έχει γίνει ποτέ από το απόθεμα το 2022, ύψους 180 εκατομμυρίων βαρελιών, σε μια προσπάθεια να ελεγχθούν οι τιμές των καυσίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ αγόρασαν 3,5 εκατομμύρια βαρέλια από την Exxon Mobil, 2 εκατομμύρια από την Shell Trading Company και 500.000 από την Macquarie Commodities Trading US, με συνολικό κόστος άνω των 411 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

Το ξινό αργό πετρέλαιο, ή πετρέλαιο που πολλά διυλιστήρια των ΗΠΑ είναι σχεδιασμένα να επεξεργάζονται, θα παραδίδεται με ρυθμό 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών το μήνα από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του επόμενου έτους στην τοποθεσία Bayou Choctaw στη Λουιζιάνα.

Μετά από αυτό, το υπουργείο έχει αρκετά χρήματα στο ταμείο του για αγορές SPR μόνο για να αγοράσει περίπου άλλα 2 εκατομμύρια βαρέλια με περίπου 75 δολάρια ανά βαρέλι. Για να συνεχίσει να γεμίζει το SPR και μετά από αυτό, το υπουργείο πρέπει να ζητήσει από το Κογκρέσο περισσότερα χρήματα ή/και να το πείσει να ακυρώσει τις επερχόμενες πωλήσεις που έχει επιβάλει το Κογκρέσο.

Το υπουργείο συνεργάστηκε προηγουμένως με το Κογκρέσο πριν από σχεδόν δύο χρόνια για να βοηθήσει στην αναπλήρωση του SPR ακυρώνοντας πωλήσεις 140 εκατομμυρίων βαρελιών που είχαν επιβληθεί μέχρι το 2027 για να συγκεντρωθούν χρήματα για κυβερνητικά προγράμματα.