ελίν: Συγκρατημένη Αισιοδοξία Μετά τα Αποτελέσματα Χρήσης για το α’ Εξάμηνο

ελίν: Συγκρατημένη Αισιοδοξία Μετά τα Αποτελέσματα Χρήσης για το α’ Εξάμηνο
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Τρι, 1 Οκτωβρίου 2024 - 13:40

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν το α΄ εξάμηνο του έτους τα αποτελέσματα χρήσης του Ομίλου ελίν. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 1.309,78 εκατ. ευρώ, από 1.137,61 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο το περασμένο έτος, 2023, αυξημένος σε ποσοστό + 15%, ενώ για την ίδια χρονική περίοδο, τα μεικτά κέρδη του Ομίλου έφθασαν στα 38,8 εκατ. ευρώ, από 31,6 εκατ. ευρώ, το α’ εξαμήνου του 2023. Παράλληλα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) έφθασαν

στα 19,73 εκατ. ευρώ, από 13,48 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο το περασμένο έτος, με ισχυρή ποσοστιαία άνοδο + 46%.

Τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου (EBT) κατά το α’ εξάμηνο του 2024 ανήλθαν, σε κέρδη, στα 4.48 εκατ. ευρώ, έναντι 6,26 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023, ενώ τα ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν, σε κέρδη, στα 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 5,2 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2023. 

Όσον αφορά στη μητρική εταιρία, κατά το α’ εξάμηνο του έτους που διανύουμε, τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 19,17 εκατ. ευρώ, από 13 εκατ. ευρώ, το α’ εξάμηνο του περασμένου έτους. Ακόμη, τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη στα 5 εκατ. ευρώ από 6,8 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά από φόρους, σε κέρδη, στα 3.9 εκατ. ευρώ, από 5.6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη χρονική περίοδο το περασμένο έτος.

Η εταιρεία αποτιμά θετικά την εικόνα των αποτελεσμάτων χρήσης για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούνιος 2024. Σε αντίθεση με την πολιτική αβεβαιότητα που παρατηρήθηκε το 2023, το α’ εξάμηνο του 2024 χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα στην Ελλάδα, ενισχυμένη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε υψηλότερα επίπεδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ η επέκταση του δικτύου του Ομίλου, με 18 νέα πρατήρια, ενίσχυσε την παρουσία του στην αγορά. Ωστόσο, η ήπια χειμερινή περίοδος οδήγησε σε πτώση 11% τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, περιορίζοντας τη συνολική αύξηση πωλήσεων στο 3%.

Η αποτίμηση των αποτελεσμάτων χρήσης συνεχίστηκε με την εστίαση στον γεγονός ότι παρά την αύξηση των πωλήσεων, η συνολική κερδοφορία υπήρξε μειωμένη, κυρίως λόγω της διατήρησης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, του πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στην εσωτερική αγορά. Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, το πλαφόν οδηγεί τις πωλήσεις σε μηδενικά περιθώρια κέρδους, όπως ανέδειξε άλλωστε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην έκθεση με τίτλο: "Κανονιστική Παρέμβαση στον Κλάδο των Πετρελαιοειδών", χωρίς να αναγνωρίζει η Πολιτεία τις επιβαρύνσεις στα λειτουργικά κόστη, όπως για παράδειγμα στο χρηματοοικονομικό, μεταφορικό και μισθολογικό κόστος.

Ταυτόχρονα, οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν αναμφίβολα την πορεία της εταιρίας, ειδικά στις δραστηριότητες του Διεθνούς Εμπορίου και των Λιπαντικών Marine, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία να δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού λόγω παράνομων ρωσικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές. 

Για να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις του Διεθνούς Εμπορίου, η εταιρία προχώρησε σε στρατηγική επένδυση σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ισπανία, αναπτύσσοντας πωλήσεις Μαζούτ στην αγορά της Δυτικής Αφρικής, με θετική συνεισφορά στα αποτελέσματα του α' εξαμήνου.

Η εταιρεία προβλέπει για το β' εξάμηνο του 2024 ότι οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του δικτύου της ελίν, με την προσθήκη 20 νέων πρατηρίων, έως το τέλος του έτους, και οι επενδύσεις στις μαρίνες θα ενισχύσουν τις πωλήσεις της εταιρίας, ενώ η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών αναμένεται να καταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης πιο ανταγωνιστικό. Παράλληλα, αναμένεται ότι η πρόσφατη επένδυση στην Ισπανία θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πωλήσεων σε νέες αγορές στη Δυτική Αφρική.

Αν και οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά παραμένουν δύσκολες λόγω της παραβατικότητας και της αδικαιολόγητης διατήρησης του πλαφόν -τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους-, η εκτίμηση της εταιρίας είναι πως τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2024 θα είναι θετικά, αν και ελαφρώς δυσμενέστερα από το 2023.