Η Έκθεση Ντράγκι SOS για Περιθωριοποίηση της Ευρώπης

Η Έκθεση Ντράγκι SOS για Περιθωριοποίηση της Ευρώπης
των Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση*
Τρι, 1 Οκτωβρίου 2024 - 15:54

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί εμφανές χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν κατατάσσεται μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών σε διεθνές επίπεδο που ελκύουν τις επενδύσεις των νέων τεχνολογιών, του αυτοματισμού, της ψηφιοποίησης της παραγωγής, της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης, κλπ.

Αυτό αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιστοιχεί σήμερα στο 50% της αμερικανικής οικονομίας, ενώ το 2009 οι δύο οικονομικοί σχηματισμοί βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο. Aυτή την τεχνολογική υστέρηση της Ευρώπης (τέσσερις στις 50 μεγάλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας είναι ευρωπαϊκές) η Έκθεση Ντράγκι την εξηγεί με το χαμηλό επίπεδο παραγωγικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας και με την διεύρυνση του χάσματος παραγωγικότητας σε βάρος της Ευρώπης, κατά τις τελευταίες τρείς δεκαετίες.

Πράγματι, όπως αναφέρεται στην Έκθεση, ενώ το 1995 το επίπεδο παραγωγικότητας της Ευρώπης αντιστοιχούσε στο 95% του επιπέδου παραγωγικότητας των ΗΠΑ, σήμερα αντιστοιχεί στο 80% – η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 60% του μέσου όρου της ΕΕ-27. Επιπλέον σήμερα η αμερικανική οικονομία προσελκύει το ισοδύναμο των επτά μονάδων του ΑΕΠ σε ξένο κεφάλαιο κάθε χρόνο. Και αυτό επειδή ένα δολάριο που τοποθετείται στις ΗΠΑ έχει απόδοση 17%, ενώ ένα ευρώ που τοποθετείται στην Ευρώπη έχει απόδοση 9% (Patrick Artus, Alternatives Econimiques, 3/8/2024).

(η συνέχεια στο slpress.gr)

 

*Ο Σάββας Ρομπόλης είναι ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε και ζει στην Καισαριανή. Είναι έγγαμος και πατέρας δύο αγοριών. Τελείωσε το 7ο Νυχτερινό Γυμνάσιο–Λύκειο Παγκρατίου. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (D.E.S.) του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris I). Διδάκτορας Οικονομικών Επιστημών (Thèse d’ Etat) του Πανεπιστημίου των Παρισίων (Paris IX). Γνωρίζει Γαλλικά και Αγγλικά. Είναι συγγραφέας βιβλίων, άρθρων και επιστημονικών εργασιών σχετικών με τα ζητήματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ο Βασίλης Μπέτσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Στατιστικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στα Χρηματοοικονομικά και Αναλογιστικά Μαθηματικά (M.Sc.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικού από το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως σύμβουλος αναλογιστής.

Διαβάστε ακόμα