Άλμα στην Τιμή του Αργού Λόγω Ενδείξεων Ότι το Ιράν Ετοιμάζει Επίθεση Κατά του Ισραήλ

Άλμα στην Τιμή του Αργού Λόγω Ενδείξεων Ότι το Ιράν Ετοιμάζει Επίθεση Κατά του Ισραήλ
Τρι, 1 Οκτωβρίου 2024 - 17:52

Άλμα σημείωσε σήμερα η τιμή του αργού καθώς υπήρξαν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, γεγονός που θα διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και, ενδεχομένως, θα αυξήσει την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού των αγορών, σύμφωνα με το Bloomberg. Η αμερικανική ποικιλία West Texas Intermediate (WTI) στις 17:24 ώρα Ελλάδος (15:24 ώρα Γκρήνουιτς) σημείωνε άνοδο κατά 2,89%, στα 70,14 δολ. το βαρέλι, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά έως και 2,7%. Την ίδια ώρα, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ξεπέρασε τα 73 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας στα 73,60 δολ. το βαρέλι, αυξημένος κατά 2,65% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο

 

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να χτυπήσει άμεσα το Ισραήλ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης τις προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ από την πιθανολογούμενη επίθεση, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες για το Ιράν, είπε ο αξιωματούχος.

Η άμεση εμπλοκή του Ιράν, το οποίο είναι μέλος του ΟΠΕΚ, στη σύγκρουση μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού πετρελαίου από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, που αποτελεί την πηγή του ενός τρίτου του παγκόσμιου αργού.

Η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον του δικτύου των οργανώσεων - αντιπροσώπων του Ιράν δεν έχει ακόμη μειώσει σημαντικά τις ροές, ενώ και οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις του πολέμου δεν οδήγησαν σε ενίσχυση των τιμών του αργού, οι οποίες έχουν συγκρατηθεί εξαιτίας των προβλέψεων για αύξηση των προμηθειών και της χαμηλής ζήτησης

«Η αιφνιδιαστική κλιμάκωση εκ μέρους του Ιράν, που απειλεί να χρησιμοποιήσει πιθανώς βαλλιστικούς πυραύλους κλιμακώνει σίγουρα το γεωπολιτικό ασφάλιστρο στο πετρελαϊκό σύμπλεγμα», δήλωσε ο Ντένις Κίσλερ, ανώτερος αντιπρόεδρος διαπραγμάτευσης στην BOK Financial Securities. «Το Ιράν πιθανότατα θα πλήρωνε βαρύ τίμημα εάν προκαλούσε μια κατάσταση μαζικών απωλειών – τόσο οικονομικά όσο και γεωγραφικά», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ

Οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ, είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Μια στρατιωτική επίθεση εναντίον του Ισραήλ θα είχε «σοβαρές επιπτώσεις» για το Ιράν, προειδοποίησε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Επιπλέον, «υποστηρίζουμε ενεργά τις αμυντικές προετοιμασίες» του Ισραήλ έναντι αυτής της επίθεσης, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η ισραηλινή αεράμυνα είναι σε πλήρη ετοιμότητα

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί κάποια αεροπορική απειλή από το Ιράν, σημειώνοντας πως το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») είναι προετοιμασμένο για ιρανική απειλή.

Ο ίδιος είπε πως τα συστήματα αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ είναι πλήρως ετοιμοπόλεμα και πως οι IDF είναι προετοιμασμένες τόσο για έναν επιθετικό όσο για έναν αμυντικό πόλεμο. Το Ισραήλ είναι σε ύψιστη ετοιμότητα σε συνεργασία με τους συμμάχους του.

Προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα έχει συνέπειες.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους Ισραηλινούς σήμερα νωρίς το απόγευμα να ακολουθούν τις οδηγίες ασφαλείας του στρατού.

Λίγο νωρίτερα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ενδείξεις ότι το Ιράν προετοιμάζει μια επικείμενη επίθεση με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ.