Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη (πριν διορθώσουν ελαφρώς σημερα) μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ, φέρνοντας τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας, τον οποίο οι έμποροι φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαταράξει τον ενεργειακό εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς, αναφέρουν οι FT. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent

, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, αυξήθηκε έως και 5% στα 75,40 δολάρια το βαρέλι στις ενδοσυνεδριακές συναλλαγές της Τρίτης ενώ σήμερα Τετάρτη βρίσκεται στα 74,73 (9:45 πμ). Ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς West Texas Intermediate σημείωσε επίσης άνοδο 5% στα 71,84 δολάρια το βαρέλι για να διορθώση επίσης σήμερα στα 71,01 δολάρια το βαρέλι, εν αναμονή πάντα της απάντησης του Ισραήλ.

Το ράλι ήρθε καθώς έμποροι και αναλυτές προειδοποίησαν για πιθανή διαταραχή στις εξαγωγές ενέργειας εάν η βία στη Μέση Ανατολή διευρυνθεί, λέγοντας ότι οι ενεργειακές υποδομές σε μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο.

«Το Ιράν κάθεται καβάλα στην πιο στρατηγική ενεργειακή περιοχή του κόσμου, στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και στα σημεία ασφυξίας της διαμετακόμισης», δήλωσε ο Bob McNally, ιδρυτής της Rapidan Energy Group και πρώην σύμβουλος του προέδρου Τζορτζ Μπους.

«Έτσι, όταν το Ιράν εμπλέκεται σε έναν πόλεμο με πυρά με τους γείτονές του, πρέπει να συνυπολογίσετε κάποιο γεωπολιτικό κίνδυνο διαταραχής, ειδικά όταν πρόκειται για το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Το Ιράν, μέλος της Opec που εξάγει περίπου 1,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, προειδοποίησε την Τρίτη το Ισραήλ για πιο «καταστροφικές» επιθέσεις εάν απαντήσει στο πυραυλικό μπαράζ.

Η Helima Croft, αναλύτρια της RBC Capital Markets και πρώην αναλύτρια της CIA, δήλωσε ότι οι έμποροι πετρελαίου πρέπει να εκτιμήσουν εάν το Ισραήλ θα προβεί σε αντίποινα στοχεύοντας άμεσα κρίσιμα στρατιωτικά και οικονομικά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών υποδομών.

«Τον Απρίλιο, οι Ισραηλινοί επέλεξαν μια υποτονική απάντηση στο ιρανικό
πυραύλους και τα χτυπήματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Και όμως, τις τελευταίες δύο εβδομάδες η [κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου] έχει επιδείξει μια όλο και πιο υψηλού κινδύνου ανοχή σε κλιμακούμενες ενέργειες για την επίτευξη των στρατηγικών τους στόχων».

Εκτός από τη σημασία του ως παγκόσμιος εξαγωγέας πετρελαίου, το Ιράν συνορεύει επίσης με τα Στενά του Ορμούζ, το στενό σημείο αποχέτευσης μέσω του οποίου οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, του Κουβέιτ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εξάγουν ενέργεια, και έχει στο παρελθόν απειλήσει πλοία στη θαλάσσια οδό.

Η επίθεση του Ιράν έγινε καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν στον Λίβανο μετά από ημέρες βομβαρδισμών, συμπεριλαμβανομένης μιας πυραυλικής επίθεσης την Παρασκευή που σκότωσε τον ηγέτη της Χιζμπολάχ, ενός από τους πληρεξουσίους της Τεχεράνης στην περιοχή.

Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται κάτω από την τιμή των 92 δολαρίων το βαρέλι που σημειώθηκε μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για σχεδόν 12 μήνες συγκρούσεων.

Νωρίτερα την Τρίτη οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι κάνουν προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ. Η Ουάσινγκτον έχει ήδη διατάξει την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πλήξει στόχους στην Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία τους τελευταίους μήνες.

Αφού η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ πέρασε με ελάχιστες ζημιές που αναφέρθηκαν, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν από τα ενδοημερήσια υψηλά τους, με το Brent να διαμορφώνεται την Τρίτη με άνοδο 2,5% στα 73,56 δολάρια το βαρέλι.

«Αυτή η νέα κλιμάκωση είναι σοβαρή και δικαιολογεί το άλμα του πετρελαίου», δήλωσε ο Bill Farren-Price, βετεράνος παρατηρητής της αγοράς πετρελαίου και ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

«Αλλά έχουμε ξαναβρεθεί εδώ - η σύγκρουση πρέπει να δείξει σημάδια εξάπλωσης στον Κόλπο, αν πρόκειται να πυροδοτήσει ένα ευρύτερο και διαρκές ράλι των τιμών του πετρελαίου. Προς το παρόν δεν το έχει κάνει».