ΗΠΑ: Ο Τυφώνας Helene Σταματά τα Ορυχεία Χαλαζία Ζωτικής Σημασίας για την Παραγωγή Τσιπ

ΗΠΑ: Ο Τυφώνας Helene Σταματά τα Ορυχεία Χαλαζία Ζωτικής Σημασίας για την Παραγωγή Τσιπ
energia.gr
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2024 - 11:19

Δύο εξορυκτικές εταιρείες στη Βόρεια Καρολίνα που παράγουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου χαλαζία υψηλής καθαρότητας, ένα υλικό κρίσιμο για τις βιομηχανίες ηλιακών και ημιαγωγών, έχουν πλέον σταματήσει τις εργασίες τους για σχεδόν μια εβδομάδα λόγω του τυφώνα Helene. Η Sibelco και η Quartz Corp. έκλεισαν τις δραστηριότητές τους στις 26 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οι εταιρείες σε

ξεχωριστές ανακοινώσεις, καθώς είναι πολύ νωρίς για να πουν πότε θα μπορούσε να ξαναρχίσει η παραγωγή.

Τα ορυχεία βρίσκονται κοντά στο Spruce Pine, μια μικρή πόλη κοντά στο Asheville στη Βόρεια Καρολίνα που είναι ένας από τους σημαντικότερους παγκόσμιους προμηθευτές χαλαζία. Οι δύο λειτουργίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας προμήθειας εμπορικού χαλαζία υψηλής καθαρότητας, ανέφερε το BloombergNEF σε έκθεσή του πέρυσι.

Ο αντίκτυπος στον παγκόσμιο κλάδο παραγωγής τσιπ παραμένει ασαφής, δεδομένου ότι οι εταιρείες ημιαγωγών είναι ικανές να αποθηκεύουν βασικά εξαρτήματα και οι δραστηριότητες στη Βόρεια Καρολίνα αναμένεται να ξαναρχίσουν τελικά.

Η Infineon Technologies AG και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. —η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο— δήλωσαν ότι παρακολουθούν την κατάσταση, αλλά δεν αναμένουν καμία σημαντική επίπτωση στις δραστηριότητές τους προς το παρόν.

Μόνο περίπου 20.000 τόνοι χαλαζία εξαιρετικά υψηλής καθαρότητας παράγονται ετησίως στο Spruce Pine, δήλωσε η ηλιακή αναλύτρια της BNEF Jenny Chase σε σημείωμα την Τρίτη. Είναι σημαντικό τόσο για τη βιομηχανία ηλιακών όσο και για τη βιομηχανία ημιαγωγών, επειδή χρησιμοποιείται για την κατασκευή του εσωτερικού στρώματος σε χωνευτήρια, είπε, προσθέτοντας ότι μια παρατεταμένη διακοπή του εφοδιασμού θα μπορούσε να επιταχύνει την υιοθέτηση συνθετικών εναλλακτικών λύσεων.

Η καταιγίδα έπληξε σοβαρά την περιοχή, η οποία παλεύει με πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και επικοινωνίας, και η επανέναρξη των εργασιών αποτελεί δευτερεύουσα ανησυχία προς το παρόν, ανέφεραν στις δηλώσεις τους οι ανθρακωρύχοι στο Spruce Pine.