Ο Χρυσός Υποχωρεί Μετά την Άνοδο που Προκλήθηκε από τις Επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ

Ο Χρυσός Υποχωρεί Μετά την Άνοδο που Προκλήθηκε από τις  Επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ
energia.gr
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2024 - 11:47

Ο χρυσός υποχώρησε μετά την άνοδο της Τρίτης, με τις αγορές να αναμένουν τα πιθανά επόμενα βήματα σε μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, αφού το Ισραήλ δεσμεύτηκε να προβεί σε αντίποινα κατά των πυραυλικών επιθέσεων του Ιράν, αναφέρει το Bloomberg. Ο χρυσός διαπραγματευόταν γύρω στα 2.650 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έκλεισε 1,1% υψηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν το Ιράν

εκτόξευσε περίπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Νετανιάχου χαρακτήρισε την κίνηση «μεγάλο λάθος» και υποσχέθηκε να κάνει το Ιράν να «πληρώσει γι' αυτό». Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ενεργά τις προετοιμασίες για την υπεράσπιση του Ισραήλ, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση.

«Οι τίτλοι των ειδησεογραφικών πρακτορείων για τέτοιες συγκρούσεις συχνά προκαλούν άμεσες αντιδράσεις στην αγορά, αλλά αυτές στη συνέχεια τείνουν να αντιστρέφονται εάν δεν επηρεάζονται σημαντικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Charu Chanana, στρατηγικός αναλυτής της Saxo Capital Markets Pte, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο χρυσός παραμένει μια ελκυστική αντιστάθμιση κινδύνου. «Κατά την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι αγορές θα μπορούσαν να αντιδράσουν στη συνέχεια, η βασική ανησυχία θα ήταν οι κίνδυνοι κλιμάκωσης, ιδίως εάν τα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο».

Ο χρυσός έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 30% φέτος, σημειώνοντας μια σειρά από υψηλά ρεκόρ στη διαδικασία. Τα πρόσφατα κέρδη έχουν τροφοδοτηθεί από την προσδοκία για χαλάρωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία τον περασμένο μήνα ξεκίνησε τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων της με μια κίνηση 50 μονάδων βάσης.

Μαζί με τυχόν περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, οι επενδυτές θα προσέξουν την τελευταία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ που αναμένεται την Παρασκευή, η οποία μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για να προσφέρει πληροφορίες σχετικά με τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων της Fed. Οι διαπραγματευτές swaps στοιχηματίζουν σε μια πιθανότητα μία στις τρεις ότι η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε άλλη μια μείωση κατά μισή μονάδα τον Νοέμβριο.

Ο χρυσός spot σημείωνε πτώση 0,4% στα 2.652,56 δολάρια ανά ουγγιά στις 8:20 π.μ. στο Λονδίνο, κάτω από το ιστορικό υψηλό των 2.685,58 δολαρίων που είχε επιτευχθεί την περασμένη εβδομάδα. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρουσίασε μικρή μεταβολή. Το ασήμι υποχώρησε, η πλατίνα σημείωσε άνοδο και το παλλάδιο παρέμεινε αμετάβλητο.