ΗΠΑ: Οι Ψηφοφόροι της Πενσυλβάνια Δεν Μπορούν Παρά να Αγωνιούν για τη Βιομηχανία Fracking

ΗΠΑ: Οι Ψηφοφόροι της Πενσυλβάνια Δεν Μπορούν Παρά να Αγωνιούν για τη Βιομηχανία Fracking
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2024 - 18:35

Οι κάτοικοι της Πενσυλβάνια, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος μέχρι τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δεν μπορούν να αγνοήσουν τη βιομηχανία fracking ακόμα και αν το επιθυμούν. Όπως γράψαμε χθες, η Κάμαλα Χάρις αντιμετωπίζει την καχυποψία πολλών ψηφοφόρων στην πολιτεία-κλειδί εξαιτίας της προηγούμενες στάσης της για το ζήτημα του fracking

Ωστόσο, παρά την κρισιμότητα των σχιστολιθικών εξορύξεων για την οικονομία, οι απαισιόδοξες προοπτικές για την τοπική ζήτηση υπονομεύουν την ανάπτυξη του κλάδου.

Η Πενσυλβάνια θεωρείται η πιο κρίσιμη πολιτεία για τις επερχόμενες εκλογές, καθώς είναι πολύ πιθανό να κρίνει τη διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων. Και παρόλο που οι εκστρατείες των δύο υποψηφίων έχουν εστιάσει σε διαφορετικά ζητήματα, το μέλλον της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, και ειδικά των υποδομών fracking, είναι εκείνο που απασχολεί τους περισσότερους ψηφοφόρους της Πενσυλβάνια. Η στάση αυτή είναι αναμενόμενη καθώς οι σχιστολιθικές εξορύξεις που ξεκίνησαν κατά την προηγούμενη δεκαπενταετία έβγαλαν την Πενσυλβάνια από τη «ζώνη της σκουριάς» και την ανέδειξαν σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πολιτείες τα προηγούμενα χρόνια, με το ΑΕΠ της να καταγράφει αύξηση 25% στο διάστημα 2008-2023. Και η ανάπτυξη αυτή δεν περιορίστηκε στις μεγάλες βιομηχανίες υδρογονανθράκων, αλλά έφτασε σε πολλές οικογένειες, όχι μόνο μέσω της αυξημένης απασχόλησης, αλλά και των εσόδων που αποκόμιζαν μέσω της ενοικίασης των πηγαδιών fracking που βρίσκονται στα οικόπεδά τους.

Ως εκ τούτου, η πτώση των τιμών των ορυκτών καυσίμων, ειδικά του φυσικού αερίου, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στους κατοίκους της Πενσυλβάνια. Το πρόβλημα της πολιτείας δεν έγκειται στη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου, το οποίο υπάρχει σε αφθονία, αλλά η απουσία υποδομών μεταφοράς του. Η Πενσυλβάνια, όπως και οι άλλες περιοχές που τροφοδοτούν τη Λεκάνη Marcellus, δεν διαθέτουν τους απαραίτητους αγωγούς προκειμένου να στείλουν την παραγωγή τους σε άλλες αγορές, εντός και εκτός ΗΠΑ. Η μειωμένη ζήτηση και οι πτωτικές τάσεις των τιμών φυσικού αερίου έχουν αναπόφευκτα επηρεάσει την τοπική οικονομία. Το 2023, οι θέσεις εργασίας στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων ήταν λιγότερες από 20.000, μία συρρίκνωση που ξεπερνά το 40% συγκριτικά με τα ποσοστά απασχόλησης το 2014. Παράλληλα, καθώς οι πληρωμές προς τους ιδιοκτήτες των πηγαδιών fracking βασίζονται στις τιμές των καυσίμων, αρκετές οικογένειες είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται σημαντικά.

Η νέα πραγματικότητα έχει φοβίσει πολλούς κατοίκους της Πενσυλβάνια, καθώς οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων βάζουν φρένο στις επενδύσεις τους. Για κάποιους άλλους, όμως, η αποεπένδυση στις σχιστολιθικές εξορύξεις αποτελεί τον στόχο. Καθώς οι μονάδες εξορύξεων έφυγαν από τα παραδοσιακά κοιτάσματα και μετακόμισαν στις κατοικήσιμες περιοχές, οι άνθρωποι που ζουν εκεί αναγκάστηκαν να γίνουν γείτονες με τον θορυβώδη εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στις διαδικασίες υδραυλικής ρωγμάτωσης. Παράλληλα, η ατμοσφαιρική και υδατική ρύπανση που προκαλείται στις περιοχές γύρω από τις εξορύξεις ανησυχεί τους κατοίκους, καθώς ορισμένες έρευνες έχουν βρει σύνδεση των έργων υδρογονανθράκων με συγκεκριμένες ασθένειες όπως το άσθμα και μορφές καρκίνου.

Για τους δύο προεδρικούς υποψηφίους, το πρόβλημα της Πενσυλβάνια δεν είναι καθόλου εύκολο. Ο Τραμπ έχει σταθεί με σαφήνεια υπέρ του fracking και αποτελεί τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, έχει επίσης υποσχεθεί να μειώσει τις τιμές των καυσίμων, ένα ουσιαστικό αντι-κίνητρο για νέες επενδύσεις στην πολιτεία. Από την άλλη πλευρά, η Χάρις καλείται να πείσει τους ψηφοφόρους ότι δεν θα υπονομεύσει τη βιομηχανία υδρογονανθράκων. Όμως η Πενσυλβάνια παραμένει μία από τις πολιτείες όπου τα κίνητρα του Πλαισίου για τη Μείωση του Πληθωρισμού (IRA)— του νόμου που προσέλκυσε επενδύσεις πολλών δις δολαρίων στην πράσινη ενέργεια— παραμένουν εν πολλοίς αναξιοποίητα, έχοντας μόλις δύο έργα, αριθμός απογοητευτικός σε σύγκριση με το γειτονικό Οχάϊο που έχει 18 έργα. Με άλλα λόγια, η λύση για την οικονομία της Πενσυλβάνια, αλλά και την εκστρατεία της Χάρις, μπορεί να μην βρίσκεται στο fracking, αλλά στην προσέλκυση πράσινων επενδύσεων.