Chevron: Ξαναρχίζει την Παραγωγή Φυσικού Αερίου στα Ισραηλινά Κοιτάσματα Μετά την Ιρανική Επίθεση

Chevron: Ξαναρχίζει την Παραγωγή Φυσικού Αερίου στα Ισραηλινά Κοιτάσματα Μετά την Ιρανική Επίθεση
energia.gr
Τετ, 2 Οκτωβρίου 2024 - 18:53

Η Chevron ξεκίνησε εκ νέου την παραγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου από δύο πλατφόρμες ανοιχτά του Ισραήλ, όπου η παραγωγή είχε ανασταλεί προληπτικά λόγω της ιρανικής πυραυλικής επίθεσης στο Ισραήλ τη Δευτέρα

Το Ιράν εκτόξευσε χθες περισσότερους από 100 βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ, ενώ το πρωί της Δευτέρας οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι επίκειται επίθεση. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την είδηση της επίθεσης, εν μέσω ανησυχιών ότι ο εφοδιασμός ορυκτών καυσίμων από την περιοχή θα μπορούσε να επηρεαστεί σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης με άμεση εμπλοκή του Ιράν, το οποίο βρίσκεται κοντά στη σημαντικότερη οδό πετρελαίου στον κόσμο, το Στενό του Ορμούζ.

«Η Chevron Mediterranean Limited (CML) μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχουμε ξαναρχίσει την παραγωγή, τόσο στις εγκαταστάσεις μας στο Ταμάρ, όσο και στο Λεβιάθαν και προμηθεύουμε με φυσικό αέριο τους πελάτες μας στο Ισραήλ και την περιοχή και από τις δύο δεξαμενές», ανέφερε ο αμερικανικός κολοσσός σε ανακοίνωσή του. «Τυχόν ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας θα πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες ισραηλινές κυβερνητικές αρχές», πρόσθεσε η Chevron.

Πριν από ένα χρόνο, η Chevron έκλεισε και το κοίτασμα φυσικού αερίου Ταμάρ μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου 2023, η οποία πυροδότησε τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην περιοχή. Η Chevron διαχειρίζεται το Ταμάρ και κατέχει μερίδιο 25% στο κοίτασμα. Στο Ταμάρ, έξι πηγάδια παραγωγής παράγουν ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται από 7,1 έως 8,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως το καθένα. Το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας του φυσικού αερίου πραγματοποιείται στην ομώνυμη πλατφόρμα που βρίσκεται 24 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Άσκελον. Το Ταμάρ προμηθεύει το 70% των αναγκών του Ισραήλ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η Chevron.

Η Chevron έχει συμφέρον σε ένα άλλο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ, το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στο Ισραήλ που έγινε ποτέ, μετά την εξαγορά της Noble Energy. Το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν ήταν μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη του κόσμου τη δεκαετία του 2000 και η ανάπτυξή του είναι το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην ιστορία του Ισραήλ. Το Λεβιάθαν βρίσκεται βαθιά στη Μεσόγειο Θάλασσα, 130 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Χάιφα.