Μετά από εβδομάδες πολιτικής έντασης, η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης επανέρχεται σταδιακά. Σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις, η χώρα της Βόρειας Αφρικής θα επαναφέρει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου σε κανονικά επίπεδα

Οι εξορύξεις πετρελαίου είχαν σταματήσεις για εβδομάδες σε μεγάλο μέρος της χώρας εξαιτίας της διαμάχης που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων που εδρεύουν σε δύση και ανατολή. Η αφορμή ήταν η απομάκρυνση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, ο διορισμός ενός νέου διοικητή τη Δευτέρα έδωσε το έναυσμα για την επανέναρξη της παραγωγής.

Υπό κανονικές συνθήκες, η Λιβύη παράγει περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, έχοντας εξασφαλίσει ειδική άδεια από τον ΟΠΕΚ+. Η σημερινή ανακοίνωση αναφέρει πως η παραγωγή θα αρχίσει από τα 700.000 βαρέλια και θα αυξηθεί σταδιακά. Οι εξαγωγές πετρελαίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για τη Λιβύη, η οποία παραμένει πολιτικά διχασμένη, χωρίς οικονομική ανάπτυξη, και με βίαια περιστατικά, ακόμα και 13 χρόνια μετά την πτώση του Μουαμάρ Γκαντάφι.