Η Άνοδος των ΑΠΕ στο Μείγμα Ηλεκτροπαραγωγής Συγκρατεί την Χονδρική του Ρεύματος  

Η Άνοδος των ΑΠΕ στο Μείγμα Ηλεκτροπαραγωγής Συγκρατεί την Χονδρική του Ρεύματος
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 4 Οκτωβρίου 2024 - 11:12

Στα 89,31 ευρώ/MWh διαμορφώνεται σήμερα, Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, μειωμένη σε ποσοστό 12,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη, χθες Πέμπτη, 3 του μήνα. Η μέγιστη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου έφθασε στα 153,31 ευρώ/MWh, και η ελάχιστη στα 12,74 ευρώ/MWh. Ακόμη, η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 321,55 GWh

ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, κυριαρχούν οι ΑΠΕ με ποσοστό συμμετοχής 50% και έπονται το φυσικό αέριο με 35,2%, οι εισαγωγές με 7,4%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά, με 2,9%, ενώ το μερίδιο του λιγνίτη παραμένει ανάξιο αναφοράς. Τέλος, οι εξαγωγές έφθασαν στις 22,696 MWh και οι εισαγωγές 11,849 στις MWh. 

Σημειώνουμε πως η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού στη χώρα μας είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, κάτι που αποτελεί μια «ευχάριστη» διαφυγή από την πραγματικότητα που βιώνουμε την τελευταία εξαετία. 

Για παράδειγμα, οι αντίστοιχες τιμές στην Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία, είναι 88,42 ευρώ/MWh, 96,13 ευρώ/MWh και 117,80 ευρώ/MWh αντίστοιχα, ενώ και στην Ιβηρική (Ισπανία-Πορτογαλία), η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας είναι διαμορφωμένη στα 98,98 ευρώ/MWh. 

Η άνοδος των προθεσμιακών τιμών του φυσικού αερίου (κυμαίνονται, ενδοσυνεδριακά, στη ζώνη πέριξ των 40 ευρώ/MWh, για παραδόσεις επόμενου μήνα, στον ολλανδικό κόμβο TTF) συντείνουν, όπως και η εποχική άνοδος της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια, σε αρκετές από τις εν λόγω αγορές, σε αυτή την άνοδο.  

Εν τω μεταξύ, στις 09:00 ώρα Ελλάδας το πρωί σήμερα, η εικόνα στο ωριαίο μείγμα καυσίμου έχει ανατραπεί, υπέρ των μονάδων φυσικού αερίου, καθώς το ορυκτό καύσιμο συμμετέχει σε ποσοστό 54% (2.573 MWh), ενώ το ποσοστό συμβολής των ΑΠΕ έχει υποχωρήσει στο 39% (1.838 MWh), με το μερίδιο των μεγάλων υδροηλεκτρικών να παραμένει σταθερό, στο 7% (312 MWh). 

Την ίδια ώρα, οι τιμές χονδρικής ρεύματος στην Βουλγαρία και την Ρουμανία, εξακολουθούν να κινούνται χαμηλότερα από τις αντίστοιχες στη χώρα μας. Σήμερα έχουν διαμορφωθεί στα 81,24 ευρώ/MWh και ακολουθούν την τάση των τελευταίων ημερών. 

Η υποχώρηση των τιμών στην προημερησία αγορά των δύο προαναφερθέντων χωρών, σε σύγκριση με την ελληνική, οφείλεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς στο γεγονός ότι οι Βουλγαρία και Ρουμανία είχαν προβεί σε προαγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές από τα γειτονικά, διασυνδεδεμένα συστήματα. Είναι, δηλαδή, συγκυριακή και δεν αποτυπώνει κάποια θεμελιώδη μεταβολή δεδομένων στις εν λόγω αγορές. 

Οι διακυμάνσεις της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αναδεικνύουν τη διάσταση της στρέβλωσης της εγχώριας αγοράς ρεύματος, με τις μονοπωλιακές πρακτικές που ακολουθούν όλοι οι stakeholders, αλλά και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, που αναδεικνύει διαρκώς το energia.gr.