Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιον των Θαλασσών (UNCLOS,ΔΔΘ)έξη ζώνες αναγνωρίζονται παγκοσμίως - πλην Τουρκίας :  εσωτερικά και χωρικά ύδατα, η Αιγιαλίτιδα ζώνη, η Αυτόνομη (αποκλειστική) Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) κι η χωρική θάλασσα. Η Λιβύη θεωρεί  εσωτερικά ύδατα  ολόκληρο τον  κόλπο της Σύρτης , με άνοιγμα άνω των 300 ναυτικών μιλίων αλλ’ η Αίγυπτος και το κυριότερον,  η Αμερική δεν τ’ αναγνωρίζει

 

Η διεθνής συνθήκη του ΔΔΘ παρέχει τα δώδεκα μίλια ως χωρικά (ΧΥ) αλλ’ οι Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 46 χρόνια , εγκλείονται στα 6 μίλια και 10 του εναερίου χώρου , όπου κι αυτά παραβιάζονται απ’ την Τουρκία.

Η Αιγιαλίτιδα αρχίζει από τα ΧΥ και φτάνει μέχρι βάθους 200 μέτρων κι η ΑΟΖ μέχρις 200 μιλίων από της ακτής.Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ιδικούς των δύο ωκεανούς, τον Ατλαντικό κι Ειρηνικό και μόλις πλησιάσουν άλλοι στα 200 μίλια σηκώνονται τα F-16 να τον αναχαιτίσουν. Όταν ένα Κορεατικό επιβατηγό αεροπλάνο παραβίασε τον Ρωσσικό εναέριο χώρο 12 μιλίων, οι Σοβιετικοί το κατέρριψαν.

Στην χώρα μας, η υπεράσπιση των ΧΥ θεωρείται «καπρίτσιο» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 6.10.24, σελ. 36) αλλά σύμφωνα με τον κύριον αρθρογράφο της εφημερίδος,  η συμφωνία των Γιώργου και Φιντάν «δεν θα περάσει από την Βουλή και θα βρει απέναντι όσους γνωρίζουν τα θέματα και την προϊστορία σε βάθος».

 -Τω όντι.

Η κατοχύρωση των θαλασσίων ζωνών της χώρας δεν είναι υπόθεση «καπρίτσιου» των πατριωτών. Ούτε καν δικαίωμα της κυβερνήσεως ΚΜ αλλά υποχρέωση, πηγάζουσα από το Σύνταγμα του 1975 και η τυχόν παράβαση της, ποινικώς κολάζουσα.