Η νορβηγική κυβέρνηση, στις προτάσεις της για τον προϋπολογισμό του 2025 που δημοσιεύθηκαν χθες, επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει με ένα προηγούμενο σχέδιο για την παροχή περίπου 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα προτεινόμενο σύστημα στήριξης της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η Νορβηγία επιδιώκει να προωθήσει την ανάπτυξη της πλωτής τεχνολογίας,

η οποία αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη φιλοδοξία της να διαθέσει 30 GW παραγωγής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2040.

«Η Νορβηγία διαθέτει τεράστιο δυναμικό για την πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια στην ηπειρωτική της υφαλοκρηπίδα, αλλά επειδή η τεχνολογία παραμένει ανώριμη και δαπανηρή, απαιτείται κρατική στήριξη για την επιτάχυνση της ανάπτυξής της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε ένα φιλόδοξο σύστημα στήριξης. Το καθεστώς στήριξης θα επιτρέψει την παροχή περισσότερης ενέργειας στη Νορβηγία και θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα βιομηχανική περιπέτεια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το καθεστώς πρέπει να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της πλωτής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η ιδέα για το σύστημα συμφωνήθηκε αρχικά τον Ιούνιο του 2024, αφού η Νορβηγία είχε αρκετές στάσεις και εκκινήσεις καθώς εργαζόταν για την ανάπτυξη μιας συμφωνίας σχετικά με τον ρόλο της κυβέρνησης στην υποστήριξη του τομέα. Η Νορβηγία ανακοίνωσε σχέδια για τις δύο πρώτες δημοπρασίες αιολικής ενέργειας τον Μάρτιο του 2023, μόνο για να αναβάλει τις προσπάθειες καθώς η κυβέρνηση εξακολουθούσε να συζητά την πολιτική και στη συνέχεια να προχωρήσει μόνο με μία, μια τοποθεσία σταθερού πυθμένα, τον Μάρτιο του 2024.

Η πρώτη δημοπρασία αφορούσε τη θέση Sorlige Nordsjo II στη Βόρεια Θάλασσα, η οποία θα είναι μία από τις λίγες στη Νορβηγία που θα χρησιμοποιούν τουρμπίνες σταθερού πυθμένα. Ήταν μια έντονα αμφισβητούμενη δημοπρασία που είδε τον επενδυτικό βραχίονα του ομίλου Ingka, που εδρεύει στην Ολλανδία και είναι ο μεγαλύτερος δικαιοπάροχος της Ikea, και την Parkwind, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην ιαπωνική Jera, μια σύμπραξη μεταξύ της Tokyo Electric Power Company και της Chubu Electric Company με το έργο. Προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030.

Η δεύτερη τοποθεσία, η Utsira Nord, καθυστέρησε, αλλά έχει επίσης προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον. Το Reuters αναφέρει ότι 13 όμιλοι και μεμονωμένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η Νορβηγική Διεύθυνση Υδατικών Πόρων και Ενέργειας (NVE) έχει επίσης αναλάβει τη διενέργεια στρατηγικής αξιολόγησης των επιπτώσεων 20 περιοχών που μπορεί να είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων. Η στρατηγική αξιολόγηση των επιπτώσεων των περιοχών Vestavind F, Vestavind B και Sørvest F θα ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Η στρατηγική εκτίμηση επιπτώσεων για τις υπόλοιπες 17 περιοχές θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2025.

Οι περιοχές Vestavind B και F θεωρούνται ως δύο από τα πιο υποσχόμενα έργα. Κάθε ένα από αυτά έχει εκτιμώμενο δυναμικό παραγωγής ενέργειας 1 GW. Η περιοχή Β βρίσκεται βόρεια του Μπέργκεν, ενώ η περιοχή F βρίσκεται νοτιότερα, πιο κοντά στο Σταβάνγκερ. Βρίσκονται στη Νορβηγική Θάλασσα και τα δύο θα είναι πλωτές αιολικές εγκαταστάσεις.

«Η συνεχής ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία απαιτεί πρόσβαση σε κατάλληλες περιοχές. Ο στόχος της κυβέρνησης για την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι η βιομηχανική ανάπτυξη και με ικανοποίηση βλέπω ότι οι εταιρείες της εφοδιαστικής μας αλυσίδας είναι πρόθυμες να ξεκινήσουν», δήλωσε ο Aasland.

Με τα σχέδια που συμφωνήθηκαν για τη δομή των δημοπρασιών και το πρόγραμμα κυβερνητικής στήριξης, η Νορβηγία σχεδιάζει να ανακοινώσει λεπτομέρειες για την επόμενη δημοπρασία της για το 2025. Μετά από αυτό, σκοπεύει να διεξάγει τακτικά προγραμματισμένους γύρους διαγωνισμών καθώς κινείται προς τους στόχους του 2040.