Μαρινάκης: “Δεν Πρόκειται να Υπογράψουμε Κανένα Συνυποσχετικό Πέραν της Μίας και Μοναδικής Διαφοράς με την Τουρκία”

Μαρινάκης: “Δεν Πρόκειται να Υπογράψουμε Κανένα Συνυποσχετικό Πέραν της Μίας και  Μοναδικής Διαφοράς με την Τουρκία”
energia.gr
Τρι, 8 Οκτωβρίου 2024 - 16:40

“Δεν πρόκειται να υπογράψουμε κανένα συνυποσχετικό πέραν της μίας διαφοράς, της μοναδικής διαφοράς”, δηλαδή του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στον διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Εξάλλου, όπως υπογράμμισε, το συνυποσχετικό είναι η “λέξη – κλειδί” για τη διαδικασία προσφυγής στη Χάγη

Ειδικότερα, μιλώντας στην εκπομπή «Newsroom» της EΡTnews με τους δημοσιογράφους Γιώργο Σιαδήμα και Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο κ. Μαρινάκης, τόνισε ότι δεν ξέρει αν θα δούμε την υπογραφή ενός τέτοιου συνυποσχετικού στο προσεχές διάστημα, καθώς αυτό εναπόκειται στους χειρισμούς της τουρκικής πλευράς. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνομιλήσει μόνο για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας “χωρίς καμία, μα καμία, υποχώρηση σε ζητήματα κυριαρχίας και σε κόκκινες γραμμές”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι Ελλάδα, έχει επιλέξει με την Τουρκία, το δρόμο του διαλόγου, ο οποίος, όμως, έχει συγκεκριμένους όρους, με πρώτο και κυριότερο “καμία συζήτηση για ζητήματα κυριαρχίας. Καμία συζήτηση για «κόκκινες» γραμμές. Και δεύτερον να μην βάλουμε ποτέ στο τραπέζι, δηλαδή όταν έρθει η ώρα, δεν ξέρουμε αν είναι κοντά ή όχι, της Χάγης, καμία διαφορά, πέραν της μοναδικής, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας”.

Μάλιστα, κατήγγειλε ότι, υπάρχει μια παρατεταμένη προσπάθεια, ιδίως μετά τις εκλογές του 2023, να παρουσιαστεί η κυβέρνηση ως ενδοτική. “Όλα όσα έχουν χρησιμοποιηθεί ως επιχειρήματα για να στηρίξουν αυτό το αφήγημα, είναι fake news. Όλα. Δεν είναι μια κριτική που στο πλαίσιο της δημοκρατικής διαδικασίας άσκησης κριτικής σε μια Κυβέρνηση, εμείς τη θεωρούμε λάθος, αλλά κάποιοι άλλοι τη θεωρούν σωστή, είναι το ένα ψέμα μετά το άλλο, ή η μια κοπτοραπτική μετά την άλλη, προστίθενται για να χτίσουν ένα αφήγημα”. Ως τελευταίο παράδειγμα, επικαλέστηκε αυτό που συνέβη με πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών. Όπως επισήμανε ο κ. Μαρινάκης, αν και ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Αν είναι κάποιοι να με πουν ενδοτικό, αλλά εγώ να έχω κάνει καλό για τη χώρα μου, χωρίς δηλαδή να τη ζημιώσω, ας με πουν», παρουσιάστηκε δήθεν να λέει ότι «Δεν έχω πρόβλημα να είμαι ενδοτικός». “Καμία σχέση”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Επίσης, χαρακτήρισε “κορυφαίο ζήτημα” το Κυπριακό για την κυβέρνηση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι “δεν δεχόμαστε καμία άλλη λύση, πέραν των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, δηλαδή καμία λύση δύο κρατών” Όπως τόνισε, όλα αυτά ήταν καθαρά από την αρχή του διαλόγου με την Τουρκία, ενώ διαβεβαίωσε ότι τίποτα από αυτά δεν μπήκε καν στο τραπέζι.

Αντιθέτως, σημείωσε ότι υπάρχουν οφέλη για την Ελλάδα από το σημερινό καλό κλίμα με την Τουρκία, όπως το ότι σήμερα δεν παρατηρούνται παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά. Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι ο διάλογος έχει οδηγήσει στον εκμηδενισμό των παραβιάσεων, και στην αλληλοβοήθεια ανάμεσα στα δύο γειτονικά κράτη στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών, που, όπως ανέφερε, είναι μία από τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στην μείωση των μεταναστών.